Veliki uspjeh za BiH
0

Banjalučki Inovacioni centar postao prvi bh. član EBAN-a

Piše: D. T.
Vladimir Ćorda (Foto: Klix.ba)
Vladimir Ćorda (Foto: Klix.ba)
Inovacioni centar Banja Luka, odnosno mreža njegovih poslovnih anđela, postao je prvi punopravni bh. član Evropske mreže poslovnih anđela (EBAN), što je veliki uspjeh za BiH.

Ovaj uspjeh je ogroman kada se zna da je EBAN krovna organizacija koja okuplja 350 organizovanih mreža i grupa iz svih krajeva svijeta te trenutno ima 20.000 anđela i primi do 40.000 poslovnih planova godišnje.

Portal Klix.ba je već pisao da je mreža poslovnih anđela ICBL formirana u aprilu ove godine s ciljem da spoji poslovne ljude koji žele da investiraju u nove projekte i poduzetnike.

Osnovni cilj ove ideje je razvijanje poslovnih planova i timova sposobnih da realizuju svoje poslovne ideje.

"Njihova uloga se ogleda, kako u pretvaranju dobre poslovne ideje u uspješan biznis, tako i u dodatnoj podršci poslovnim inkubatorima na konkurentnom tržištu", izjavio je menadžer poslovnog inkubatora Vladimir Ćorda.

Punopravnim članstvom u Evropskoj mreži poslovnih anđela, mreža Inovacionog centra Banja Luka će biti u mogućnosti da prati trendove na tržištu rizičnog kapitala, prati razvoj novih instrumenata finansiranja i izgradi nove odnose kroz umrežavanje sa pojedincima i organizacijama van granica BiH.

Također, članstvom se otvara mogućnost prekograničnih investicija i olakšava pristup ideja iz BiH različitim izvorima rizičnog kapitala.

Podsjećamo, poslovni inkubator banjalučkog Inovacionog centra trenutno ima 25 stanara, od čega 13 preduzeća i 12 timova, koji trenutno rade na razvoju i usavršavanju svojih poslovnih ideja.