biznis
135

Banja Luka: Zahvaljujući bh. dijaspori sklopljeno više od 50 ugovora o poslovnoj saradnji

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Treći biznis forum bh. dijaspore-BhdiaFor 2015, koji se održava danas u Banjoj Luci, okupio je više od 150 učesnika iz više od 15 zemalja.

Glavna tema ovogodišnjeg foruma je stimulisanje poslovne saradnje i investicija sa članovima bh. dijaspore, kroz sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije te logistike i lanaca snabdijevanja, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.

Armin Aliagić, predsjednik Nevladine organizacije Naša perspektiva, koja je i organizator trećeg biznis foruma, kaže da je glavni cilj foruma stimulisanje investicija članova dijaspore u BiH kroz saradnju između domaćih privrednika i privrednika u inozemstvu, čiji su vlasnici članovi dijaspore ili sa firmama u kojima članovi dijaspore rade na višim pozicijama.

"BiH ima blizu 2 miliona iseljenika, što predstavlja ogroman potencijal za razvoj, koji je u najvećoj mjeri nedovoljno iskorišten", naveo je Aliagić.

Sanel Jakupović, predsjednik grupacije u okviru asocijacije BHdiaFor i dekan banjalučkog fakulteta Apeiron je istakao da ovaj skup nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima da se susretnu s najuspješnijim privrednicima bh. porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH. Prema njegovim riječima, na dosadašnjim forumima je evidentirano više od 1.000 poslovnih ideja i sklopljeno više od 50 ugovora o poslovnoj saradnji.

''U Prijedoru je održan prvi biznis forum i imamo povratne informacije da je došlo do pojave investitora i konkretnih ulaganja kao što je slučaj s mesnom industrijom Impro", pojasnio je Jakupović.

Naveo je i da nivo registrovanih direktnih novčanih transfera iz inozemstva iznosi blizu 3,5 milijardi KM, što predstavlja 13 posto učešća u BDP-u BiH. Procjenjuje se da je iznos novčanih doznaka i dvostruko veći jer je poznata praksa prenosa novca putem "neformalnih" novčanih transfera koji nisu registrovani u platnom prometu i služe uglavnom za izdatke u krajnjoj potrošnji domaćinstva. U zvanične brojke nisu uključena ni sredstva koja dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji.

Norveška ambasadorica u BiH Vibeke Lilloe je istakla da u Norveškoj živi 15.000, a u Švedskoj 70.000 bh. građana.

"Bh građani su grupa koja se uspjela najbolje integrisati u naše društvo. Mi zaključujemo da su oni velika vrijednost za naše društvo, a nipošto teret", istakla je Lilloe i dodala da Norveška u potpunosti podržava proces socioekonomskih reformi koje se trenutno odvijaju u BiH.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore, je istakao važnost dijaspore u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i smanjenju vanjskotrgovinskog deficita, s obzirom na stimulisanje međunarodne trgovine proizvoda bh. porijekla i njihove prodaje u zemljama boravka članova dijaspore.

Glavni sponzor današnjeg foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, dok su skup podržali i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojne vladine i nevladine organizacije.