Plaćat će kamate kredita
54

Banja Luka podržala privrednike: Milion KM za sjetvu, povlastice za ugostitelje...

Dž. L.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
S obzirom na tešku i složenu situaciju u kojoj su se našli privrednici zbog pandemije koronavirusa, Grad Banja Luka donio je mjere podrške za privredne subjekte, pogođene epidemiološkom krizom, a na prijedlog privrednika i ugostitelja entiteta Republika Srpska.

Kako bi se zadržala radna mjesta, Grad Banja Luka prije svega će nastaviti sve planirane javne radove i investicije, u okvirnoj vrijednosti od 39 miliona KM. Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom.

Na primjer, ukoliko neki frizer ili drugi preduzetnik, koji sada ne može raditi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze, Grad Banja Luka će mu platiti svu kamatu na taj kredit. U ove svrhe će biti izdvojeno 500.000 KM, a procjenjuje se da će se na ovaj način moći pokriti krediti do 10.000 KM. Vlasti u Banjoj Luci će u narednim danima tražiti način da uvećaju ovaj iznos.

Štab za vanredne situacije Grada Banja Luka također je donio odluku da će više od milion KM biti usmjereno u subvencije poljoprivredi, a s ciljem sijanja što većih površina.

Banja Luka se odriče i zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu Grada, te uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom. Povlastice se odnose na mjesece mart, april i maj.

Naknade od članstva u upravnim odborima i sličnim tijelima preusmjeravaju se u republički fond, namjenjen saniranju posljedica krize. Privatnim zakupcima preporučeno je da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima, koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

Iz Udruženja ugostitelja RS-a zahvaljuju se Štabu za vanredne situacije Grada Banja Luka što su prepoznali i razmotrili njihove prijedloge mjera. Kako kažu, nadaju se da će i ostale općine slijediti primjer Banja Luke i usvojiti zahtjeve koje su im uputili.