biznis
0

Banja Luka: Počeo salon vina uz učešće oko 50 vinarija iz 15 zemalja

FENA
U Banjoj Luci je danas otvoren Prvi internacionalni salon vina "Vinosaur 2008." na kojem se predstavilo oko 60 vinarija iz 15 zemalja od kojih 40 s direktnim učešćem i 20 putem distributera.

Organizatori ove dvodnevne manifestacije su banjalučka kompanija "Frutela" i udruženja somelijera BiH.

U sklopu "Vinosaura" počela je s radom i prva škola somelijera, a trodnevni kurs, koji vode renomirani somelijeri Stevan Rajt, član udruženja somelijera Srbije i Francuske i enolog Mišo Cilić pohađa 20 učesnika.

Nenad Malešević, direktor kompanije "Frutela", pojasnio je da je cilj organiziranja Prvog internacionalnog salona vina "Vinosaur 2008." u Banjoj Luci unapređenje vinske kulture na ovim područjima.

Pored vina iz vinarija svih republika bivše Jugoslavije, posjetioci ove manifestacije po sopstvenom izboru imat će priliku da degustiraju više od 250 različitih sorti vina iz najpoznatijih svjetskih regiona Francuske, Čilea, Njemačke, Austrije, Španije, Argentine i drugih zemalja.

Interesovanje za Prvi salon vina pokazali su i predstavnici ugostiteljskog sektora, a cilj je da i oni kroz ovu manifestaciju unaprijede i dopune znanja o načinima serviranja, ponudi i trendovima iz oblasti vinarstva i vinske kulture.