biznis
0

Bakšić: Tražimo od države odgodu plaćanja PDV-a do 15. u mjesecu

FENA
Alija - Remzo Bakšić
Alija - Remzo Bakšić
U Evropi poslodavcima je omogućeno da plaćaju porez na dodanu vrijednost (PDV) čak do 45 dana nakon izdavanja fakture.

Istu pogodnost zatjeva u Bosni i Hercegovini Asocijacija poslodavaca BiH. Smatraju da bi se u vrijeme ekonomske krize na ovaj način privrednici rasteretili, a država ne bi ostala uskraćena za svoje prihode.

"Asocijacija poslodavaca BiH takvu pogodnost već dugo traži. Nelogično je da u momentu kada se fakturiše proizvod, a ne zna se kada ćete to naplatiti, a morate odmah platiti PDV-e državi. Tako se ugrožava tekuća likvidnost svake firme", izjavio je za Fenu, Alija - Remzo Bakšić direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Mi ćemo i dalje tražiti da se utvrdi određen period u kojem će biti odloženo plaćanje PDV-a. U Evropi se PDV plaća na odgodu 30 do 45 dana i Asocijacija poslodavaca je tražila da to bude 45 dana, zbog naše krhke ekonomske situacije, dodao je Bakšić.

On smatra da u ovom momentu nema ništa od ove inicijative dok se ne riješe deficiti u budžetima u cijeloj BiH. U međuvremenu tražit ćemo da se na početku plaćanje PDV-a odgodi na 15 dana i kako se bude poboljšavala ekonomska situacija da se plaćanje produžava po pet dana, sve dok ne bude država u stanju da naplaćuje PDV-e 45 dana nakon izdavanja fakture za prodatu robu ili uslugu.

Bakšić smatra da je ovo opravdan zahtjev privrednika, jer naša privreda je sve manje konkurentna na evropskom tržištu. Na našu konstataciju da se država neće odreći novca koji joj liježe do desetog u mjesecu Bakšić je kazao:

"Ko je država? To su valjda građani i poslodavci i oni trebaju očekivati određene benifite od svoje države. Državi treba davati sve ono što joj pripada, ali i država mora građanima i poslodavcima osigurati sve uslove za normalan život", zaključio je Bakšić.