{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajuk: Neće biti ukidanja poreza na goriva

F
21.6.2008. u 16:20
0
0
Bajuk: Neće biti ukidanja poreza na goriva
0
Bajuk: Neće biti ukidanja poreza na goriva
Foto: Reuters
Slovenski ministar financija Andrej Bajuk, koji do kraja ovog mjeseca vodi i odbor ministara financija država EU-a (ECOFIN), izjavio je da EU zbog visokih cijena hrane mora mijenjati svoju poljoprivrednu politiku, ali da se neće prihvatiti prijedlozi o smanjenju poreza na goriva kako bi se ublažila posljedice rasta cijena nafte.
"Pregovara se o prijedlogu Europske komisije po kojem bi zajednička poljoprivredna politika bila mnogo više usmjerena na tržište. Dok u svijetu vlada glad, EU ne može i dalje održavati sustav subvencija po kojemu se poljoprivrednici nagrađuju zato da ne povećaju proizvodnju", rekao je Bajuk u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote o namjerama da se proizvodnja hrane u Europi u sadašnjim uvjetima poveća preusmjeravanjem dosadašnjeg sistema subvencija, te tako poveća ponuda i djeluje na usporavanje rasta cijena.

Što se tiče sve većih cijena nafte i zahtjeva prijevoznika i ribara u europskim državama da država intervenira i smanji poreze, Bajuk je rekao da se neće djelovati smanjenjem poreza i trošarina, te da je to zaključak koji je podržan i na nedavnom sastanku skupine zemalja G-8.

"Neće se primjenjivati mjere iz poreznog arsenala, a takvo stajalište europskih ministara financija podržano je i na sastanku G-8. Vrijeme skupoće treba premostiti tako da ljudima u teškom socijalnom položaju pomogne država javnim sredstvima. Prijedlog je da se prijevoznicima pomogne subvencijama za nabavu tehnološki naprednijih vozila, a na sličan način i ribarima", rekao je Bajuk u vezi sa sve višim troškovima za pogonska goriva u pojedinim ekonomskim sektorima europskog gospodarstva.

"Privremeno ukidanje poreza na goriva ne bi bilo rješenje. Svijet će se morati naviknuti na to da je cijena nafte i derivata mnogo viša nego prije godinu dana i da će tako ostati", rekao je Bajuk, dodajući da se je potrebno naviknuti na drukčije ponašanje prema energiji i štednju, te čekati na nova tehnološka rješenja .

"Kada se u ekonomiji promijeni struktura relativnih cijena, onda treba dopustiti da se gospodarstvo tome prilagodi", rekao je Bajuk, ocjenjujući da će se cijene regulirati tržišnim zakonima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: