Porezna uprava FBiH
0

Bajramski honorari estradnjaka od 500 do 6.680 KM

FENA
Porezna uprava FBiH (PUFBiH) izvršila je danas kontrolu zakonitosti organiziranja estradnog programa na području FBiH uoči bajramskih blagdana.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja odredaba Zakona o porezima kantona koji se odnose na procedure organiziranja i prijavljivanja estradnog programa i obračuna i uplate javnih prihoda po osnovu poreza na dohodak od autorskih prava i komunalne takse za priređivanje muzike uživo u hotelima, restoranima, diskotekama i na otvorenom prostoru.

Na osnovu provedenih analiza u ugostiteljskim objektima na području kantona Sarajevo utvrđeno je da se visina prijavljenih honorara za nastupe estradnih umjetnika za bajramske blagdane kreće od 500 do 6.680 KM.

Opća je ocjena da su porezni obveznici ispoštovali propisane procedure organiziranja i prijavljivanja estradnog programa. U pojedinim slučajevima je i dalje prisutna praksa da se stvarni iznosi isplaćenih honorara prikrivaju. Zbog uočene pojave da organizatori estradnog programa prijavljuju niže iznose honorara za nastup poznatih pjevača „estradnih zvijezda“ Porezna uprava FBiH je u okviru svojih nadležnosti izvršila kontrole organizatora estradnih programa i svojim aktivnostima utjecala da organizatori estradnog programa nerealne iznose honorara koji su prvobitno prijavljeni korigiraju tako da prijave veći iznos honorara.

Na području sarajevskog kantona evidentirano je nekoliko slučajeva gdje je organizator estradnog programa prvobitno prijavio honorar od 500 KM, međutim u toku kontrole inspektora Porezne uprave visina honorara je podignuta na 1.000 KM, te u slučajevima gdje je prvobitno prijavljeni honorar s 2.200 promijenjen u dvostrukom iznosu i s 1.100 KM također je povećan u dvostrukom iznosu.

Porezna uprava FBiH će nastaviti kontrole organiziranja estradnog programa. Posebnu pažnju će posvetiti organiziranju estradnog programa u dane praznika i visini prijavljenih honorara, a sve radi postizanja zakonitosti priređivanja estradnog programa, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.