Osmo svjetsko čudo
0

Azerbejdžan gradi najviši toranj na svijetu i grad na 41 ostrvu

Sarajevo-x.com
Najviši toranj na svijetu, Burj Khalifa u Dubaiju, uskoro će dobiti konkurenciju. Azerbejdžanska građevinska firma Avesta planira nedaleko od Bakua izgraditi neboder visine 1.050 metara. Radovi na tornju bi trebali biti završeni do 2016. godine.

Projekt koji obuhvata i izgradnju luksuznih hotela i apartmana na 41 ostrvu na Kaspijskom moru vrijedan je više od 100 milijardi dolara. No, izgleda da takvo ulaganje firma Avesta smatra itekako profitabilnim.

Najavili su da će njihov toranj biti 27 posto veći od Burj Khalife (828 metara), a radovi će početi već 2013. godine.

"Ovo će biti jedan od najskupljih projekata na svijetu", kazao je direktor kompanije Haci Ibrahim Nehramli, prenose strane agencije.

Luksuzni grad u kojem će se nalaziti najviši toranj na svijetu sa 185 spratova bit će izgrađen 25 km južno od glavnog grada Bakua. Grad će se nalaziti na umjetnim otocima koji će izgledati poput tepiha, potvrdio je Nehramli. Planirana je gradnja poslovnih centara, ekološki prihvatljivih stambenih objekata i zabavnih centara. Šest otoka bit će povezano mostovima.

"Vlada Azerbejdžana je odobrila projekt", istakao je Nehramli.

Prema pisanju azerbejdžanskih medija prva faza izgradnje bit će završena 2016. godine, a grad bi mogao biti nastanjiv već 2026. godine.