biznis
0

Aviokompanije očekuju gubitak od 4,7 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gubici svjetskih aviokompanija premašit će ove godine 4,7 milijardi dolara, zbog globalne recesije koja je smanjila potražnju za putovanjima i transportom robe, saopćilo je danas Udruženje međunarodnih avioprijevoznika (IATA) u Ženevi, javljaju novinske agencije.

Prema prethodnoj procjeni IATA-e, objavljenoj u decembru, očekivalo se da će finansijski manjak avioprijevoznika u 2009. biti oko 2,5 milijarde dolara.

"Stanje avioindustrije danas je dosta sumorno. Potražnja je pogoršana mnogo više i mnogo brže privrednim usporavanjem nego što se to moglo predvidjeti prije samo nekoliko mjeseci", izjavio je generalni direktor IATA-e Giovanni Bisignani.

Decembra prošle godine Bisignani je u Kuala Lumpuru izjavio da će se gubici prijevoznika u ovoj godini kretati "oko 2,5 milijardi dolara", zbog pada potražnje od tri posto u putničkom prijevozu i pet posto u robnom transportu.

"To sada izgleda dosta optimistično i narednih sedmica iznijet ćemo revidirana predviđanja," dodao je Bisignani na sastanku predstavnika IATA-e.

U januaru je obim međunarodnog avioprijevoza smanjen za 5,6 posto na godišnjem nivou, poslije 4,6-procentnog pada u decembru.

Prijevoz robe u januaru je opao za 23,2 posto u odnosu na isti mjesec 2008, a u decembru za 22,6 posto, osmi mjesec uzastopno.