Ogroman dug
14

Aviokompanija Virgin Australia nova ekonomska žrtva pandemije koronavirusa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aviokompanija Virgin Australia postala je prva velika korporativna žrtva pandemije koronavirusa.

Virgin Australia je druga aviokompanija po veličini u ovoj zemlji koja je ukinula gotovo sve letove u martu usljed zabranje putovanja širom svijeta. Kompanija je već imala problema s dugoročnim dugom od 3,17 milijardi dolara, a sada traži nove kupce i investitore nakon što nije uspjela dobiti pozajmicu od australske vlade.

"Želimo osigurati budućnost Virgin Australia Grupe i izaći iz krize uzrokovane koronavirusom. Australiji treba njena druga po veličini aviokompanija i odlučni smo da i dalje letimo", izjavio je predsjednik kompanije Paul Scurrah.

U međuvremenu Sir Richard Branson, čija je Virgin grupa dijelom vlasnik kompanije Virgin Australia, ponudio je karipski otok kako spasio Virgin Atlantic. Dionice firma su suspendovane jer ne može pronaći plan za preživljavanje, piše BBC.

Virgin Australia je prethodno obavljao 31 posto domaćih letova, dok je Qantas imao 58 posto. Grupe za zaštitu potrošača su zabrinute jer bi Qantas gotovo imao monopol u Australiji ukoliko Virgin ne bude spašen.

Prije pandemije koronavirusa, oko 130 Virginovih aviona je letjelo na 41 destinaciju. Uglanvom se radi o domaćim linijama, ali je bilo i međunarodnih koje uključuju Novi Zeland, Bali, Fidži, Tokio i Los Angeles.