biznis
15

Aviokompanija Sea Air naredne godine planira letove s aerodroma u Banjoj Luci

Piše: A. B.
Aerodrom Banja Luka
Aerodrom Banja Luka
Aviokompanija Sea Air, ranije registrirana u Sloveniji, planira slijedeće godine početi s letovima iz Bosne i Hercegovine, tačnije Banje Luke, piše portal EX-YU Aviation.

Sea Air će u početku realizirati letove dva puta sedmično iz Banje Luke i to za Frankfurt, Stockholm, Malmo i Basel.

Razgovori između aviokompanije i Ministarstva prometa i komunikacija entiteta Republike Srpske održat će se narednog mjeseca kada se očekuje i potpisivanje komercijalnog ugovora.

"Oni traže samo logističku i marketinšku podršku. Mi smo spremni potpisati komercijalni ugovor. Kompanije želi da se letovi zasnivaju na putničkom i teretnom saobraćaju te planiraju zaposliti lokalno stanovništvo. Razgovori se razvijaju u pravom smjeru i očekujemo letove na proljeće naredne godine", izjavio je ministar saobraćaja RS-a Neđo Trninić, navodi portal EX-YU Aviation.

Ova usluga iz Banje Luke će označiti aviokompanije Sea Air područje država bivše Jugoslavije. Inače, aviokompanija Sea Air je prvo bila registrirana u Hrvatskoj, a letove je trebala započeti s aerodroma u Osijeku. Međutim, zbog čestih kašnjenja i otkazivanja letova, uprava aerodroma otkazala je saradnju.

Kompanija je nakon toga sjedište preselila u Sloveniju, s namjerom da od aprila uspostavi letove s aerodroma Paderborn u Njemačkoj, međutim, prema pisanju njemačke štampe, u junu ove godine aerodrom je zbog čestih žalbi putnika zbog otkazivanja letova suspendirao letove te kompanije.

Podsjećamo da smo nedavno pisali i o proširenju i rekonstrukciji aerodroma u Banjoj Luci te da se krajem ove i početkom naredne godine očekuje početak izgradnje kargo skladišta.

Kapacitet budućeg skladišta iznosit će 1.300 metara kvadratnih, a zgrada će dobiti još 400 metara kvadratnih. Završetak radova je planiran do septembra 2017. godine.