Mađarska
0

Aviokompanija Malev saopćila da nema novca da nastavi s radom

Sarajevo-x.com
Mađarska aviokompanija Malev je saopćila kako nema dovoljno finansija da nastavi s radom samo nekoliko sati nakon što je vlada te zemlje načinila prve korake ka spašavanju prijevoznika koji posluje s gubicima, kao bi ga spasila od stečaja.

Ova najava je uslijedila nakon odluke Evropske komisije početkom ovog mjeseca, a koja je primoravala prijevoznika da vrati državnu pomoć u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara dobijenih u periodu od 2007. do 2010. godine, što je isto koliko iznosi i njihov cjelokupni prihod u 2010. godini.

Iz Maleva su saopćili da je na današnjem sastanku Odbora kompanije, njen izvršni direktor Lorant Limburger rekao da je, uprkos napretku u pogledu komercijalnih rezultata, finansiranje kompanije do kraja januara neodrživo.

Menadžment kompanije će sada morati napraviti plan upravljanja likvidnošću do kraja ove sedmice. Kompanija koja čini 40 posto godišnjeg prometa na međunarodnom aerodromu u Budimpešti, je izvjestila da su uspjeli sklopiti dogovor sa američkom kompanijom ILFC da preuzme najam nad njohovom flotom, koja se sastoji od 22 putnička aviona.

Ranije u ponedjeljak je valada Mađarske, odnosno njen premijer Viktor Orban je potpisao dokument u kojem je ova kompanija ocijenjena kao strateški važna i prema kojem bi se trebala spasiti od stečaja.