Brzi test krvi
219

Aviokompanija Emirates sve putnike testira na koronavirus prije polijetanja

Dž. L.
Foto: Emirates Airlines
Foto: Emirates Airlines
Aviokompanija Emirates Airlines, sa sjedištem u Dubaiju, počela je testirati sve putnike na koronavirus prije polijetanja, što je aktivnost koja bi mogla stići sve avioprijevoznike u budućnosti.
Prema saopćenju iz Emirates Airlinesa, prve brze testove krvi na koronavirus obavili su u srijedu ove sedmice na Međunarodnom aerodromu Dubai kada su testirali putnike na letu za Tunis.

Testove su obavili zdravstveni radnici u Dubaiju, na području terminala 3, a rezultati testova bili su dostupni u roku od deset minuta. Emirates tvrdi da je prva svjetska aviokompanija koja je provela ovakva ispitivanja putnika, javlja CNN.

"Radimo na planovima kako povećati mogućnosti testiranja u budućnosti i proširiti ih na druge letove. Ovo će nam omogućiti provođenje testova na samim aerodromima te pružiti potvrde putnicima Emiratesa koji lete u zemlje za koje su potrebni testni certifikati na koronavirus", rekao je Adel al Redha, glavni operativni direktor Emirates Airlinesa.

Aviokompanija Emirates nije otkrila kako postupa i kako će postupati s putnicima kod kojih testiranje pokaže da su pozitivni na koronavirus.

Krvni testovi na koronavirus nisu namijenjeni dijagnosticiranju aktivnih koronavirusnih infekcija. Umjesto toga, oni provjeravaju proteine ​​u imunološkom sistemu, poznate kao antitijela, kroz uzorak krvi. Njihova prisutnost u krvi znači da je osoba bila izložena virusu i razvila antitijela protiv njega.

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove, teško je otkriti prisustvo antitijela u krvi u ranim danima infekcije, kada se imunološki odgovor tijela još uvijek razvija. Ipak, testiranje putnika koji koriste avioprijevoz mnogi stručnjaci ocijenili su kao pravi korak kojim se mogu ublažiti mjere zabrane putovanja.

Etihad Airways, također iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je da će krajem aprila pokušati testirati nove kioske na aerodromu u Abu Dabiju, u kojima će se provjeravati zdravstveno stanje putnika. U ovim kioscima će se koristiti tehnologija dizajnirana za nadziranje temperature, otkucaja srca i brzine disanja putnika.

Podsjećamo, aviokompanije širom svijeta prizemljile su svoje flote aviona zbog pandemije. Prema nedavnim informacijama iz Međunarodne asocijacije za zračni promet (IATA), gotovo sve aviokompanije očekuju smanjenje broja putnika za jednu trećinu, što će vjerovatno značiti povećanje cijena letova za 50 posto.