Hrvatski ministri u Vladi FBiH
0

"Autoput 5C se drsko i neutemeljeno mijenja"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatski ministri u Vladi Federacije BiH utvrdili su zajedničko stajalište u kojemu su ocijenili da je preglasavanje oko Prostornoga plana područja posebnih obilježja na posljednjoj sjednici jedino bilo motivirano zaustavljanjem izgradnje autoceste na koridoru 5C te su naveli pravne, stručne, finansijske i političke razloge protiv pokušaja zaustavljanja ovoga projekta na duže vremensko razdoblje.

"Ne radi samo o novoj trasi nego o sasvim drugom koridoru. Ko je taj koji dopušta sebi slobodu kršenja Odluke vrhovnog zakonodavnog tijela u Federaciji BiH. Mi na to nikad ne možemo i nećemo pristati. To bi bilo ne samo protuzakonito, nego bi dovelo u pitanje već potpisane ugovore, kao i dobivanje odobrenih i obećanih finansijskih sredstava od strane međunarodnih finansijskih institucija“, navodi se o očitovanju hrvatskih ministara.

Podsjeća se kako se za izmjenu prostorne osnove u cjelosti zanemarila činjenica postojanja ranije usvojenih dokumenata kao što su Prostorni plan Bosne i Hercegovine, Prostorni plan grada Mostara, Prostorno-prometna studija cestovne mreže u HNK.

"Predloženi materijal je direktno u suprotnosti s člankom I i člankom II Odluke Parlamenta Federacije BiH. U članku III, stavak drugi je predviđena i moguća izmjena trase pod određenim uvjetima. Nijedan od tih uvjeta za moguću izmjenu trase nije ispunjen. Ne postoji potrebna stručna planersko – studijska dokumentacija, a kamoli ona koju je mjerodavno tijelo prihvatilo, navodi se u pravnim razlozima osporavanja nacrta dokumenta koji je prihvaćen preglasavanjem hrvatskih ministara.

Dodaje se da bi u vremenu krize bila neoprostiva pogreška da se zbog 'naše selektivnosti, anarhičnosti i različitog tretmana pojedinih prostora i regija čitav Projekt izgradnje autoceste kroz Federaciju BiH bude doveden u pitanje.

"U potpisanom ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH, članak III stoji obaveza da će se svi projekti (dionice) tretirati na jednak način što do sada nije bio slučaj, a još jedna potvrda za to je i ovakav odnos Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Poigravanje s međunarodnim finansijskim institucijama i moguće otkazivanje već potpisanih finansijskih ugovora imalo bi nesagledive posljedice“, navodi se u očitovanju hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH.

Dodaje se kako je nedopustivo da se na području Hercegovine predlaže oko 71 kilometar sasvim nove trase ili oko 78% u ovom dijelu BiH. Ovakav radikalan izbor sasvim novog koridora, od rijeke Save do mora, predložen je samo u široj zoni grada Mostara i Hercegovine.

"Za to nemamo nikakve valjane argumente niti kvalitetno i stručno izrađene studije (građevinsko-tehnička studija, Studija zaštite utjecaja na okoliš, Studija utjecaja na vodotoke, zaštita spomenike kulture, Studija opravdanosti, Prometna studija itd.). Za izradu ovih studija potrebno je najmanje 3-4 godine i to ne računajući vrijeme izrade Idejnog rješenja, Idejnog projekta i Glavnog projekta autoceste“, navode hrvatski ministri.

Da bi se predložena prostorna osnova Prostornog plana, odnosno predložena izmjena trase uopće mogla razmatrati, potrebno je da se ta ideja o izmjeni razradi u potpunosti studioznim promišljanjem prostora i cestovnog prometa na području Hercegovine.

"Kao alternativa ovim dostignućima trasa autoceste se drsko i neutemeljeno mijenja po nečijem diktatu. Ovakav pristup Federalnog ministarstva prostornog uređenja koji nije zasnovan na stručnim saznanjima, niti općeprihvaćenoj metodologiji je u najmanju ruku neozbiljan, a sigurno vodi zaustavljanju čitavog Projekta i povratku u prošlost za najmanje četiri godine“.

Zbog ignoriranja Hercegovačko-neretvanskog kantona, grada Mostara kao i nekoliko općina otvaraju se i politički problemi, upozoravaju hrvatski ministri.

"Nedopustivo je da bilo ko po svom osobnom ophođenju utvrđuje nove trase i nove koridore koje su po svemu sudeći rezultat dogovaranja u nekim otuđenim centrima moći, a ne rezultat rada u institucijama legalno izabranih vlasti“, navodi se u zajedničkom stajalištu hrvatskih ministara i poziva na dogovor te poštivanje do sada prihvaćenih odluka.