Zavisi od akciza
46

Autoceste FBiH traže od Vlade da se očituje hoće li podržati kredit od 150 miliona eura

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Autoceste Federacije BiH tražile su od Vlade FBiH da se očituje da li će nastaviti kreditni aranžman s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru 5C. Riječ je o sredstvima od blizu 150 miliona eura koja su uslovljena izmjenama Zakona o akcizama BiH.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić potvrdio nam je da su Autoceste FBiH tražile od Vlade FBiH da se odredi da li će nastaviti kreditne aranžmane s EBRD-om za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru 5C i to Svilaj-Odžak, Donja Gračanica-Klopče, Buna-Počitelj i Vraca (tunel Zenica)-Donja Gračanica.

"Mi smo to tražili s obzirom na to da imamo kreditni aranžman koji je potpisan još 2015. godine i u decembru 2016. godine. Radi se o sredstvima od blizu 150 miliona eura, a koja su uslovljena akcizom, ali i opterećena činjenicom da se plaća kamata za nepovučena sredstva. Samo smo tražili da se Vlada FBiH opredijeli hoćemo li ići u povlačenje tih sredstva i tražiti da ukinu uslov donošenja izmjena Zakona o akcizama BiH ili ćemo otkazati. Sve ostalo nanosi evidentnu štetu", rekao je Terzić.

Istakao je da je taj slučaj nemoguće porediti s dionicom Zvirovići-Počitelj jer je u tom slučaju riječ o sredstvima Evropske investicione banke (EIB) na koje nema nikakvih negativnih kamata.

"Mi nismo uopće zlonamjerni u smislu da želimo dovesti Vladu FBiH u nezavidnu poziciju. Pismo smo poslali resornom ministarstvu jer ne možemo s Vladom FBiH direktno komunicirati", kazao je Terzić.

Prema informacijama koje je dobila, Vlada FBiH na sljedećoj sjednici raspravljat će o informaciji Autocesta FBiH.

"Ne bih želio da se ponašanje Uprave Autocesta FBiH dovede u bilo kakav politički kontekst. Ovdje je riječ o isključivo operativnom kontekstu, jer smo tražili od resornog ministarstva da proslijedi Vladi FBiH nešto što je evidentan problem", rekao je Terzić.

Kako kaže, Autoceste FBiH su iz svojih sredstava finansirale 80 posto projekta Svilaj-Odžak koji je iz paketa nepovučenih sredstava od EBRD-a, tako da ćemo početkom decembra imati završene radove na tih deset kilometara.

Što se tiče dionice Zvirovići-Počitelj, on nam je kazao da informacije koje se posljednjih dana pojavljuju u medijima predstavljaju ništa drugo do spekulaciju te da oni ne žele komunicirati na taj način.

"Mi imamo sistem koji je određen ugovorom BiH s Evropskom investicionom bankom i procedure se poštuju. Dakle, u javnost se ne izlazi sve dok se procedura ne okonča", rekao je Terzić.

Kako kaže, proces je postavljen tako da su dobili finansijske ponude za tender Zvirovići-Počitelj, da su izvršili evaluaciju i poslali je na saglasnost Evropskoj investicionoj banci.

"Prije dva dana dobili smo pismo od EIB-a u kojem traže od nas da dopunimo evaluacijski izvještaj. Mi to radimo i ponovo ćemo poslati EIB-u. Tu nema nikakvih skrivenih dopisivanja koja nisu striktno propisana Vodičem za nabavke. Kada se postupak završi javnosti će biti dostupne sve relevantne informacije za tok postupka", kazao je Terzić.