Privredna komora FBiH
0

Autobuske stanice moraju obavljati javnu funkciju prijema i otpreme putnika

FENA
Odbor Grupacije javnog prijevoza putnika Privredne komore Federacije BiH traži od nadležnih državnih organa da poduzmu sve zakonom predviđene mjere da bi prijevoznici i autobuske stanice izvršavale svoje obaveze.

Naime, u posljednje vrijeme, kako je istaknuto na današnjem sastanku ovog odbora, određeni broj prijevoznika izbjegava ulazak na autobusku stanicu i pokušava nametnuti stav da te stanice u Federaciji BiH ne trebaju postojati, odnosno ne moraju vršiti javnu funkciju prijema i otpreme putnika.

Takvi prijevoznici smatraju da samostalno mogu odrediti mjesto prijema i otpreme putnika, odnosno da putnike mogu primati na bilo kojem mjestu u gradu ili naselju i da autobuske stanice ne moraju prikazivati prihod prijevoznika od prodanih autobuskih karata, pa time i uskraćivanje prijave PDV-a.

Vodeći se parcijalnim interesima, bez ikakve argumentacije određeni broj prijevoznika zanemaruje činjenicu da su autobuske stanice i terminali prije svega namijenjeni potrebama krajnjeg korisnika usluga, putniku.

"Prijevoznici koji rade po zakonu opredijeljeni su da se prijem i otprema putnika isključivo obavlja na autobuskim stanicama koje obavljaju javnu funkciju definiranu Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH", istaknuto je na sastanku.

Ono što Grupacija javnog prijevoza očekuje od vlasnika autobuskih stanica je da, neovisno od vlasničke strukture, sve te stanice moraju obavljati javnu funkciju prijema i otpreme putnika i autobusa.

Sve one koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom treba sankcionirati i onemogućiti da svojim nezakonitim radom pričinjavaju štetu prevashodno putnicima, a onda drugim prijevoznicima i autobuskim stanicama, rečeno je na sastanku.