biznis
0

Austriju očekuje najslabiji ekonomski rast za više od pola stoljeća

FENA
Austrija će tokom naredne dvije godine biti suočena s najslabijim privrednim rastom za više od pola stoljeća, saopćila je "Bank Austria", nakon što je indeks ekonomskog raspoloženja pao na najmanju vrijednost u posljednjih deset godina.

"Austrijski privredni rast će u 2009. i 2010. biti najgori od 1955. godine", saopćio je predstavnik najveće austrijske banke Stefan Bruckbauer.

On je dodao da u tom periodu austrijska privreda, ipak, ne bi trebalo da propadne u duboku recesiju ili depresiju.

"Bank Austria" je objavila da će Austrija, koja u bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone (koja ima 15 članica) učestvuje s tri procenta, u prvoj polovini 2009. godine, najvjerovatnije, dospjeti u recesiju, dok će u cijeloj idućoj godini ostvariti rast od samo 0,1 posto.

Kao glavni razlog značajnog slabljenja ekonomske aktivnosti u Austriji navodi se pad tražnje u svijetu, koja je pogodila praktično sva za tu zemlju važna izvozna tržišta, uključujući i nove evropske privrede koje spadaju među trgovinske partnere s najvišom stopom rasta.

Bivše socijalističke zemlje srednje i istočne Evrope u austrijskom izvozu učestvuju čak s 22 procenta ali bi, prema najnovijem izvještaju Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), privredni rast u toj regiji trebalo da se uspori na 2,5 posto, objavile su svjetske agencije.

U slučaju Njemačke, najvećeg trgovinskog partnera Austrije, koji u izvozu te zemlje učestvuje sa 30 procenata, u idućoj godini se očekuju još veća ograničenja, pošto će i njemačka privreda u 2009., kako se prognozira, zabilježiti pad.

Indeks ekonomskog raspoloženja, koji "Bank Austria" objavljuje svakog mjeseca, prenosi Tanjug, pao je u oktobru sa septembarskih 1,4 na samo 0,2 posto, što je najgori rezultat tog pokazatelja od njegovog uvođenja u decembru 1998.