biznis
0

Austrijski "Štrabag" i "Alpina" grade mrežu autoputeva u RS-u

FENA
Ugovor o koncesiji za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj, vrijedan tri milijarde eura, bit će potpisan 26. maja, a partner "Štrabaga" na ovom projektu bit će austrijska kompanija "Alpina", najavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Predsjednik uprave "Alpine" Ditmar Aluta kazao je nakon razgovora s Dodikom da je to projekt od velike važnosti za razvoj RS-a te najavio da će njegova kompanija, zajedno sa "Štrabakom", uložiti sve raspoložive kapacitete da se uspješno obavi posao na izgradnji mreže autoputeva.

Entitetski premijer Milorad Dodik kazao je da je od izuzetne važnosti da je Vlada RS-a u projekt okupila dvije najmoćnije kompanije u oblasti izgradnje autocesta ne samo u Austriji nego i u Evropi.

On je ubijeđen da će taj posao biti uspješno završen u roku do 2014. godine i da je riječ o jednom od najuspješnijih projekata u RS-u i regiji.

Nakon potpisivanja ugovora, 26.maja, slijede izrada izvedbenih projekata i rješavanje imovinskopravnih odnosa za projekte izgradnje mreže autoputeva u RS-u.

Planirano je da se grade putni pravci Banja Luka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamoč-Kupres od 110 km, Doboj -Jakeš 46 km, autoput Banja Luka-Novi Grad (Bosanski Novi) u dužini od 71 km, autoput Jakeš-Šamac-Bijeljina od 98 km i dionica autoputa od Laktaša do Gradiške u dužini od 35 km.