biznis
0

Austrijski poduzetnik posjetio Arcelor Mittal Zenica

FENA
Veit Schmid-Schmidsfelden, austrijski poduzetnik u metalnoj i automobilskoj industriji, posjetio je u petak postrojenja kompanije Arcelor Mittal Zenica.

Radi se o praunuku Adolfa Schmid-Schmidsfeldena koji je bio osnivač željezare u Zenici 1892. godine, zajedno s drugim industrijalcima toga doba, uključujući i porodice Pengg, Meran i druge.

Veit Schmid-Schmidsfelden planira da u aprilu 2009. godine obilježi 150. rođendan svoga pradjeda i tom prilikom objavi knjigu o njegovom životnom putu koja će sadržavati sve informacije vezane za osnivanje Zeničke željezare kao i historijat cijelog projekta.

"Vrlo sam impresioniran današnjom posjetom Željezari Zenica koja sada radi u sklopu najvećeg globalnog lidera u proizvodnji čelika, kompanije Arcelor Mittal. Tradicija proizvodnje čelika koja datira od prije više od 100 godina u Bosni i Hercegovini, vrlo stručni i vrijedni radnici, bivši menadžement koji je uspio da sačuva kompaniju, kao i današnji mendžment s vrlo dobrom poslovnom strategijom svi oni zajedno imaju šansu da naprave jednu dobru stvar. Ponosan sam na svoje pretke koji su osnovali željezaru koja je bila, jeste i bit će nosilac ekonomskog razvoja, ne samo u BiH nego i široj regiji. Nadam se da će u budućnosti kompanija Arcelor Mittal Zenica postizati izvrsne rezultate kao i do sada i da će biti kompanija koja će mnogima poslužiti za primjer", izjavio je Veit Schmid-Schmidsfelden nakon susreta sa M. K. Srinivasanom, generalnim direktorom Arcelor Mittal Zenica.