biznis
0

Austrijski model banke bez šaltera

www.biznis.ba
Volksbankove poslovnice u Austriji građanima su već tri godine otvorene 24 sata. Sve stroži sigurnosni zahtjevi, zone diskrecije koje traže od banaka širenje, a ne smanjenje poslovnica, prislile su bankare na nove inovacije.

Volksbank je na primjeru svoje poslovnice u Taborstrasse u Beču predstavila nedavno novinarima poslovnicu otvorenog tipa koju klijenti mogu posjetiti 24 sata dnevno. Novost ove poslovnice je da nema šaltera nego niz različitih bankomata na kojima možete obaviti sve što vam je potrebno.

Osim dosadašnjeg podizanja gotovine, novac je moguće i položiti na svoj bankovni račun, izbrojati dnevni utržak kovanica i novčanica, a pored toga i platiti sve račune uz evidenciju istog dana. Novi strojevi zaprimaju i broje novčanice te provjeravaju njihovu ispravnost, skeniraju i bilježe opće uplatnice te izlistavaju sve uplate i isplate po računu. Poslovnica ovog tipa podijeljena je na dvije zone, i to Self Service zonu i zonu za konzalting.

U Austriji zasad postoji 15 ovakvih poslovnica. Ovaj sustav poslovanja Volksbanci je donio znatne uštede, a i zaposlenici banke više vremena mogu posvetiti klijentima. Promet i profitabilnost poslovnice povećani su za 20 posto. Ulaganje u poslovnicu iznosi 600 do 650 tisuća eura, od čega 150 tisuća eura otpada na software koji je njihova domaća invencija. Za softver koji omogućuje takav način poslovanja u toj su banci dosad uložili 100.000 eura.

Usprkos predrasudama da će stariji građani sporije prihvatiti novitete, ovaj otvoreni pristup najviše je pogodovao starijem dijelu njihove klijentele koji nije naklonjen internet bankarstvu. U 2008. cilj Volksbanke je dosegnuti prvo mjesto po profitabilnosti i zadovoljstvu klijenata. Prisutna je u osam zemalja regije, u Austriji zauzima peto, a u Hrvatskoj osmo mjesto.