Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo

F
FENA
4.12.2008. u 11:43
0
1
Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo
0
Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo
Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo kao interesantno tržište, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Kurir".
U osiguravajućoj kući "Unika" (Uniqa), koja je na Kosovu od 2006., ističu da je tržište još malo, ali da su interesantni struktura stanovništva i pespektiva budućnosti.

"U mladoj državi Kosovo, gdje 30 posto stanovništva dnevno zarađuje po jedan euro, ljudi osiguravaju ono što moraju, a to su automobili. Za ovu godinu, 91 posto tržišta osiguranja u vrijednosti od 50 miliona eura su obavezna osiguranja za kola", naglasio je član uprave "Unike" Andreas Brandšteter.

U predstavništvu "Unike" u Prištini radi 56 saradnika i 40 prodavaca, dok trenutno na Kosovu ima 33.000 klijenata.

Na pitanje da li korupcija otežava poslovanje, Brandšteter je kazao da se njegova kompanija na Kosovu s tim fenomenom suočava mnogo manje nego u drugim istočnoevropskim zemljama, koje su članice EU. Ističući da veliku nadu polaže i u misiju Euleks, on je kazao da očekuje "da će uskoro biti operativna".

"Na Kosovu postoji veliki potencijal. Austrijske firme mogu mnogo da urade. Potrebni su izgradnja ulica i šina, izgradnja u energetskom sektoru, kao i snabdijevanju vodom i uklanjanju otpadnih voda, potrebne su investicije", objasnio je šef kancelarije za koordinaciju tehničke saradnje pri Ambasadi Austrije u Prištini Andreas Fric.

On je istaknuo da 18 elektrana treba da bude izgrađeno kao doprinos alternativnom snabdijevanju energije, za šta će tender biti raspisan narednih mjeseci.

Austrija u okviru Agencije za pomoć u razvoju (ADA) podstiče partnerstvo s kosovskim preduzećima. Trenutno postoji osam takvih aranžmana u poljoprivredi, izradi računarskih programa i vodosnabdijevanja.

Kao prepreku za veće investicije, austrijski ekspert naveo je nedovolju pravnu sigurnost i nedostatke u administraciji.

"Moguće je osnovati preduzeće za samo dva sata putem Interneta, ali kod pravnog spora mora se čekati dvije godine samo na termin za suđenje", rekao je Fric.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: