Mjere štednje
43

Austrian Airlines otpušta 1.100 radnika i smanjuje plate za 13 posto.

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Upravni odbor austrijske državne aviokompanije Austrian Airlines donio je odluku o ponovnom pokretanju kompanije koju su mjere poduzete zbog pandemije koronavirusa prizemljile. U narednom periodu zatvorit će se 1.100 radnih mjesta, a kompanija je spremna i na druge alternativne scenarije.

Kako piše bečki Kurier naredne sedmice kompanija mora imati plan preživljavanja, a pregovori s vladom i drugim subjetkima održavaju se praktično svaki dan. Austrian skoro sedam sedmica nije imala prihoda, samo troškove.

Troškove je potrebno smanjiti u skladu s planovima uprave, a ovaj period posebno je tažak za radnike. Radit će se što kraće što je duže moguće. Ipak, 1.100 od 7.000 radnih mjesta će se ukinuti, a plate radnicima bit će smanjene za 13 posto.

Ako prvi program štednje ne uspije, vodstvo Austrian Airlinesa priprema se za alternativne scenarije s još većim rezovima.

Nadzorni odbor austrijske podružnice Lufthansa od uprave je opširno informisan o toku pregovora i stanju na polju likvidnosti. Uprava je potaknuta da svim silama izvrši ponovno pokretanje kompanije.

Aviokompanija koju je koona-kriza teško pogodila podržana je državnim grantovima i garancijama, ali ukoliko mjere ušteda ne urode plodom mogla bi doći do bankrota.