biznis
0

Australski Qantas prizemljio cjelokupnu flotu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Australijska aviokompanija Qantas saopštila je da će svi domaći i međunarodni letovi biti prizemljeni do sutra poslijepodne zbog štrajka zaposlenih.

Specijalni sud koji se bavi privrednim sporovima mogao bi da naredi obustavu štrajka. Oko 70.000 ljudi pogođeno je otkazivanjem stotina letova u 22 zemlje, javlja BBC. Australijska premijerka Julia Gillard rekla je da spor između avio kompanije i sindikata mora biti okončan.

Australski tribunal za rad sazvao je vanrednu sjednicu u Melbourneu i u toku je izlaganje predstavnika aviokompanije, sindikata i vlade. Vladin advokat rekao je da prizemljivanje flote košta australijsku privredu "desetine miliona" dolara svakog sata. Ovaj tribunal može da naredi prekid ili suspenziju štrajka, iako se ne zna kada će avioni ponovo poletjeti.

Flota od 108 aviona ostat će na zemlji dok sindikat pilota, mehaničara i drugih zaposlenih ne postigne dogovor sa aviokompanijom o plati i uslovima rada, rekao je ranije direktor kompanije. Australska aviokompanija prizemljila je jučer, na neodređeno vrijeme, cjelokupnu avionsku flotu zbog štrajka zaposlenih. Posadama aviona, koji su se u trenutku objave nalazili u vazduhu naloženo je da dovrše letove, a potom se prizemlje. Od ponedjeljka, zaposleni ne moraju da dolaze na posao i neće dobijati platu. Odluku direktora odobrio upravni odbor aviokompanije.

Aviokompanija je posljednjih sedmica smanjila broj letova zbog serije štrajkova zaposlenih. Procijenjeno da će obustava letova Qantas koštati 20 miliona dolara dnevno. Narednih pet dana koliko će trajati štrajk, trudiće se da obave 80 posto letova. Putnici su bijesni, jer je vrijeme vikenda i praznika, kada se najviše putuje.