biznis
5

Australski poduzetnik priznao da je kreator Bitcoina

Klix.ba
Craig Wright
Craig Wright
Australski poduzetnik Craig Wright je priznao da je on kreator virtuelne valute Bitcoin te da se predstavljao kao Satoshi Nakamoto.

Wrightovo priznanje je okončalo višegodišnje spekulacije o tome ko je osmislio Bitcoin. Australac je uz priznanje priložio i tehničke dokaze koristeći "novčiće" za koje se zna da su u vlasništvu kreatora Bircoina. Istaknuti članovi Bitcoin zajednice i njegov razvojni tim su također potvrdili Wrightovu tvrdnju.

Wright je svoj identitet otkrio BBC-u, Economistu i GQ-u. Digitalno je potpisao poruke korištenjem kriptografskih ključeva načinjenih u ranoj fazi razvoja Bitcoina. Ključevi su povezani s blokom bitcoina za koje se zna da ih je stvorio Satoshi Nakamoto.

"Ovo su blokovi korišteni za slanje 10 bitcoina Halu Finneyu u januaru 2009. godine, što je bila prva transakcija bitcoina", izjavio je Wright.

Kriptograf Hal Finney je bio jedan od ljudi koji su pomogli u realizaciji Wrightovih ideja.

Danas postoji oko 15,5 miliona Bitcoina, a danas su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja različitih dobara i usluga. Vrijednost jednog miliona bicoina iznosi oko 450 miliona dolara.