{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australijski parlament odbacio mjere za oporavak privrede

F
12.2.2009. u 14:06
0
0
Australijski parlament odbacio mjere za oporavak privrede
0
Australijski parlament odbacio mjere za oporavak privrede
Foto: AFP/File
Australijski parlament je sinoć odbacio vladin paket mjera za oporavak privrede, vrijedan 42 milijarde australijskih dolara (28 milijardi američkih dolara), čime je zadat jak udarac premijeru Kevinuu Ruddu i odgođena isplata pomoći u gotovini za milione radnika i njihovih porodica.
Ishod glasanja u gornjem domu Parlamenta je bio neriješen, tako da nije bilo dovoljno glasova 'za' da bi paket mjera bio usvojen, a vlada je saopćila da će taj plan odmah ponovo predstaviti Predstavničkom domu i navesti Senat da ga još jednom razmotri od 23. februara, prenio je Reuters.

Vrijednost australijske valute je pala na 0,6580 sa 0,6540 američka dolara nakon što je stimulativni plan odbačen u Senatu, što bi, kako očekuje vlada, moglo da dovede do pada povjerenja u privredu.

Rezultat glasanja u Senatu predstavlja veliki poraz za premijera Rudda, koji je isticao da je paket mjera neophodan da se australijska privreda spasi od pada u recesiju pod uticajem globalne finansijske krize.

Rudd je 3. februara javnosti predstavio stimulativni plan, u okviru kojeg su bila predviđena davanja od 12,7 milijardi australijskih dolara u gotovini kao pomoć za radnike i njihove porodice, kao i 29 milijardi australijskih dolara za dugoročna ulaganja u infrastrukturu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: