biznis
0

AT&T kupuje T-Mobile USA

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki telekomunikacioni gigant AT&T kupit će T-Mobile USA za 39 milijardi dolara od Deutsche Telekoma.

U zajedničkoj izjavi američka i njemačka telekomunikaciona kompanija najavile su da je dogovor postignut i da će AT&T platiti Deutsche Telekomu 25 milijardi dolara u gotovini, dok će im ostatak biti kompenzovan u dionicama.

Deutsche Telekom tako će postati vlasnik osam posto AT&T-jevih dionica.

Najveća američka telekomunikaciona firma, koja nakon ove transakcije balansira na ivici monopola, poručila je da će sporazum doprinijeti poboljšanju mobilne infrastrukture u SAD i poboljšati kvalitet mreže.

Američki list Boston Globe piše da će kupovina T-Mobilea USA sigurno izazvati velike kontroverze, te da bi korisnici na kraju mogli završiti sa većim računima za mobilne usluge, s obzirom na smanjenje konkurentnosti na tržištu. Nakon što se transakcija kompletira, a predviđa se da će to biti učinjeno u narednih godinu dana, dva najveća američka operatera, AT&T i Verizon kontrolisat će čak 75 posto tržišta. 

Objava o transakciji već se osjetila i na svjetskim berzama. Dionice Deutsche Telekoma u Frankfurtu jutros su skočile za čak 13 posto, dok su na londonskoj berzi za 4,3 odsto skočile dionice Vodafona koji posjeduje 45 posto Verizona. 

Berzanski analitičari Forbesa ističu da ove brojke pokazuju da investitori vide ovu prodaju T-Mobilea USA kao pozitivan pomak za industriju.