Konkurencijsko vijeće BiH
0

ASA Auto kažnjen sa 750.000 KM

FENA
Konkurencijsko vijeće BiH je na jučerašnjoj sjednici donijelo rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija na tržištu informacionih tehnologija u BiH koja će nastati stjecanjem konrole od privrednog subjekta New Frontier South East s.r.o., Republika Slovačka, nad privrednim subjektom Saga d.o.o. Beograd, Republika Srbija, kupovinom većine udjela osnovnog kapitala.

Konkurencijsko vijeće je, nakon procjene i analize podataka i utvrđenih činjenica, ocijenilo da provođenje koncentracije na relevantnom tržištu BiH neće imati direktnog utjecaja na tržište informacionih tehnologija u BiH, niti će doći do promjene tržišnih udjela na relevantnom tržištu budući da se radi samo o promjeni vlasničke strukture, saopćeno je iz Konkrencijskog vijeća BiH.

Prilikom ocjene predmetne koncentracije, Konkurencijsko vijeće je imalo u vidu i činjenicu da se u konkretnom slučaju radi o eksteritorijalnoj koncentraciji s obzirom na to da njeni učesnici djeluju na svjetskom nivou te da predmetna koncentracija može imati utjecaja na tržištu BiH putem djelovanja supsidijarnog privrednog subjekta u vlasništvu privrednog subjekta "Saga".

Konkurencijsko vijeće smatra da se spomenutom koncentracijom privrednih subjekata ne stvara i ne jača dominantan položaj na relevantnom tržištu.

Doneseno je i rješenje kojim se ocjenjuje da Ugovor o prodaji drvnih sortimenata između privrednog subjekta JP "Šumsko privredno društvo" Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići ne predstavlja zabranjeni sporazum jer se smatra sporazumom male vrijednosti.

Vijeće je donijelo i rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija koja ima utjecaj na tržište električne energije u BiH, a nastaje stjecanjem kontrole privrednog subjekta "KI-KELAG" International GmbH, Klagenfurt, Austrija, nad privrednim subjektom "Interenegro", energetski inženjering, Ljubljana, Slovenija, kupovinom 100 posto dionica.

Konkurencijsko vijeće je, nakon procjene i analize podataka i utvrđenih činjenica, ocijenilo da provođenje predmetne koncentracije na relevantnom tržištu neće imati direktnog utjecaja na tržište električne energije u BiH, niti će doći do promjene tržišnih udjela na relevantnom tržištu budući da se radi o promjeni vlasničke strukture učesnika koncentracije.

Usvojeno je i rješenje kojim se utvrđuje da privredni subjekt Društvo za zastupanje i trgovinu "ASA Auto" d.o.o. Sarajevo nije u utvrđenom roku od 30 dana izvršio obavezu od 21. jula ove godine jer nije zaključio Ugovor o prodaji i servisiranju proizvoda marke "Volkswagen" (privredni i putnički program) s privrednim subjektom "M.R.M." export-import d.o.o. za trgovinu, marketing i usluge Ljubuški na vremensko razdoblje od najmanje pet godina pod jednakim uslovima utvrđenim u zaključenim ugovorima o prodaji i servisiranju proizvoda marke "Volkswagen" s ostalim ovlaštenim trgovcima u BiH, te nije dostavio dokaz o ugovoru Konkurencijskom vijeću.

Zbog neizvršavanja spomenutih obaveza izrečena je novčana kazna privrednom subjektu Društvo za zastupanje i trgovinu "ASA Auto" Sarajevo u visini od 750.000 KM koju je dužan platiti u roku od osam dana od dana prispjeća rješenja.

Vijeće je usvojilo zaključak kojim se pokreće postupak po zahtjevu privrednog subjekta UNIS "Energetika" d.o.o. Sarajevo protiv privrednog subjekta "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo zbog utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja iz člana 10. Zakona o konkurenciji.