Ministarstvo energetike SAD-a
0

Arktik krije 22% neistraženih svjetskih rezervi nafte

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Na Arktiku je, po procjeni američke geološke službe, koncentrirano oko 22 posto neistraženih svjetskih rezervi nafte i gasa, saopćilo je Ministarstvo energetike SAD-a.

U novom izvještaju Ministarstva, prenose agencije, procijenjeni obim arktičkih rezervi energetskih sirovina je ocijenjen kao "dobra vijest", ali su američki stručnjaci tome dodali najmanje četiri "loše" novosti.

Nepovoljna je, prije svega, činjenica da se "arktičke rezerve" sastoje uglavnom od prirodnog gasa i tečnosti pomiješane s prirodnim gasom", a takve sirovine se "mnogo teže transportuju od nafte", prenosi ruska državna agencija Itar Tass.

Autori izvještaja, ukazuju da će osvajanje arktičkih nalazišta biti znatno skuplje, dugotrajnije i rizičnije od razrade sličnih u drugim regijama. Eksperti upozoravaju da ove radove komplikuju i odgađaju brojne "neriješene pretenzije na suverenitet na Arktiku", a očigledno je da će i zaštita životne sredine iziskavati ogromna sredstva.

Oni ukazuju i na sve perspektivniju eksploataciju gasa iz škriljaca na već postojećim naftnim poljima. Po nekim procjenama, ove rezerve mogu dati od 140 do 450 biliona kubnih metara gasa.

U vezi s pitanjem istraženih rezervi, u izvještaju američkih geologa se navodi da je na Arktiku poznato 61 veliko nalazište nafte i gasa, s rezervama više od 500 miliona barela ekvivalenta nafte, s tim što su 43 nalazišta locirana na teritoriji Rusije, šest na Aljasci, 11 u Kanadi i jedno u Norveškoj.

Eksploatacija 15 velikih nalazišta, među kojima su sva kanadska, do sada nije ni pokretana.