|

Argentina je u "virtuelnom bankrotu", imaju 41 posto siromašnih

Argentina je u "virtuelnom bankrotu", imaju 41 posto siromašnih
6
A. P.
24.12.2019. u 08:57
6
komentara
6

dijeljenja
Argentina je u "virtuelnom bankrotu", imaju 41 posto siromašnih Alberto Fernandez (Foto: EPA-EFE)
Argentinski predsjednik Alberto Fernandez kazao je u nedjelju da je ta južnoamerička država u "virtuelnom bankrotu" i uporedio situaciju sa krizom iz 2001. godine, koja je bila najgora u novijoj historiji.
Zemlja je u recesiji i pretrpjela je 18 mjeseci ekonomske krize usljed sloma nacionalne valute. Očekuje se da će argentinska privreda ove godine oslabiti za 3,1 posto.

"Nije isto kao 2001., ali je slično. U to vrijeme siromaštvo je bilo 57 posto, a danas imamo 41 posto siromašnih ljudi. Tada smo imali bankrot zbog duga, a danas imamo virtuelni bankrot", rekao je predsjednik u TV programu La Cornice.

Fernandez je došao na vlast 10. decembra, poslije pobjede na izborima, a ranije je izrazio spremnost da vrati dugove kreditorima.

Kako piše AFP, argentinska vlada je u prošli petak jednostrano odgodila do avgusta plaćanje prispjelih obaveza u iznosu od devet milijardi dolara. Nakon toga su bonitetne agencije oborile kreditni rejting Argentine na nivo koji se smatra selektivnim bankrotom.

"Ovo smo naslijedili. Ne možemo se suočiti sa ovim što imamo ukoliko budemo plaćali prispjele obaveze. Imali smo veliku nezaposlenost, a danas je ista situacija", kazao je Fernandez poredeći situaciju sa 2001. godinom, kada je država bankrotirala zbog duga od 100 milijardi dolara.

Dodao je da danas postoji i inflatorni proces kojeg tada nije bilo.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...