Slaba potražnja čelika
0

ArcelorMittal Zenica smanjuje plaće

FENA
Uprava kompanije ArcelorMittal Zenica u pregovorima sa sindikatom najavila je mogućnost smanjenja plaća. Prema još nepotvrđenim informacijama, plaće uposlenih u ovoj kompaniji mogle bi biti manje i do 40 posto.

Kako je za Fenu izjavila Dijana Božić-Srdanović, portparolka ArcelorMittal Zenica, uprava kompanije nastavlja pratiti tržišnu situaciju i odlučna je da poduzme potrebne radnje da bi održali rad fabrike.

“Od početka globalne financijske krize ArcelorMittal je poduzimao sve moguće mjere da bi osigurao budućnost proizvodnje čelika u Zenici i održao minimalan negativan utjecaj na naše radnike. Nažalost, potražnja za čelikom na našem regionalnom tržištu i u prvom kvartalu 2009. ostaje i dalje niska. Zbog toga nemamo izbora nego da poduzmemo privremene mjere kako bismo dugoročno osigurali proizvodnju i radna mjesta u Zenici”, izjavila je portparolka.

Iz kompanije su dali do znanja da su svjesni kako će najnovije mjere uzrokovati poteškoće ali da izvanredni uvjeti ne ostavljaju drugu mogućnost.

“Dogovori sa sindikatom su u toku i kada dogovor bude postignut, javnost ćemo pravovremeno izvijestiti", izjavila je Božić-Srdanović.