biznis
0

ArcelorMittal obećao poboljšanje uređaja za zaštitu zraka

FENA
Općina Zenica informirala je danas kako je 31. oktobra u prostorijama općine održan sastanak općinske Komisije za praćenje stanja okoliša uz prisustvo načelnika Općine, s menadžmentom kompanije Arcelor Mittal Zenica.

Na sastaku je analizirano aktuelno stanje u zaštiti okoline u gradu i mjere koje poduzima ova kompanija na smanjenju emisija iz pogona integralne proizvodne linije puštene u rad polovinom jula 2008. godine.

"Predstavnici ArcelorMittala su informisali o mjerama koje kompanija poduzima na postrojenjima integralne proizvodne linije od njihovog puštanja u probni rad nakon stajanja više od 15 godina radi stabilizacije tehnoloških postupaka proizvodnje, funkcionisanje tehničke opreme s posebnim akcentom na uređaje za zaštitu okoline. Konstatovali su određene probleme u stabilizaciji tehnoloških procesa i funkcionisanje revitalizirane opreme za zaštitu okoline na kojima je u toku provođenje mjera stabilizacije“, saopćeno je iz Općine Zenica.

U istoj informaciji navodi se, da je uspješno otklonjena buka u čeličani, te da je u toku provođenje detaljnog monitoringa rada instaliranih postrojenja za zaštitu okoline, kontinuiranog monitoringa na svim dimnjacima pogona integralne linije kao i periodičnog monitoringa na drugim mjestima emisije što se provodi u saradnji s ovlaštenim eksternim institucijama iz BiH.

"Članovi Komisije su posebno ukazali na predstojeće nepovoljne metereološke uvjete u zimskom periodu, kada se može očekivati povećano zagađenje zraka u Zenici. ArcelorMittal Zenica će u naredna dva mjeseca poduzeti dodatne mjere na poboljšanju efikasnosti rada uređaja za zaštitu zraka što će poboljšati rad uređaja za prečišćavanje i imati bitnog uticaja na zagađivanje zraka u zimskom periodu“, saopćeno je iz Općine Zenica.