biznis
0

Arcelor Mittal objavio novo naučno dostignuće u proizvodnji čelika

FENA
Vodeći svjetski proizvođač čelika Arcelor Mittal, koji je u BiH vlasnik Arcelor Mittal Zenica, objavio je danas, da je jučer u belgijskom Liježu (Liege) inaugurirao "Arceo", industrijski prototip za vacuum plasma čelični sloj.

"Ova napredna tehnologija koju je razvila prvi put u svijetu istraživačka i razvojna jedinica Grupe u suradnji s regijom Walloon, otvorit će nove mogućnosti za korištenje pljosnatih proizvoda od čelika. Uz takav proces čelik može biti sensor, reflektor, izvor svjetla, antibakterijska površina i površina koja se sama čisti, ili će jednostavno imati više estetskih kvaliteta, a bit će i obdaren boljim antikorozivnim kvalitetima. Ovaj proces jedan je od obećavajućih razvojnih projekata Arcelor Mittala i doprinijet će unapređenju i širenju spektra njegovih proizvoda", saopćeno je iz Arcelor Mittala.

Vacuum plasma proces poštuje okoliš. Ne koristi razređivače ili neke druge hemijske preparate, te ne generira emisije, niti gasove u toku obrade.

"Arceo omogućava proizvodnju koja je prijateljski nastrojena prema okolišu i koja dozvoljava održivi razvoj. Nakon uspješno razvijene prve investicione faze, Christophe Cornier, iz kompanije, najavio je lansiranje druge faze koja će biti posebno posvećena razvoju antikorozivnih kvaliteta čelika. Arcelor Mittal ponosan je zbog toga što je vjerovao u ovaj projekt. Razvoj je do sada pokazao da je proces zdrav i da poštuje okoliš. S Arceom, Arcelor Mittal će promijeniti budućnost čelika i otvorit će nove horizonte", izjavio je Christophe Cornier, iz kompanije Arcelor Mittal.