|

Arcelor Mital hoće da kupi državni kapital u Rudniku Ljubija

Arcelor Mital hoće da kupi državni kapital u Rudniku Ljubija
0
S
SRNA
16.12.2011. u 16:58
0
komentara
0

dijeljenja
Arcelor Mital hoće da kupi državni kapital u Rudniku Ljubija
Arcelor Mital, vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i rudarstvu, dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija", izjavio je danas direktor rudnika "Arcelor Mital Prijedor" Mladen Jelača.
Jelača je dodao da očekuju pozitivan odgovor Vlade RS.

On je ovo saopštio na svečanoj akademiji povodom Dana rudara u Prijedoru.

Kompanija "Arcelor Mital" vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku "Arcelor Mital Prijedor", dok je RŽR Ljubija vlasnik 49 posto kapitala.

U preduzeću RŽR "Ljubija" u vlasničkoj strukturi su država sa 70 posto, fondovi sa 20 posto i mali akcionari 10 posto, a vrijednost kapitala je 50 miliona maraka.

Nekadašnji RŽR "Ljubija" u osnivanje "Arcelor Mitala Prijedor" uložio je imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih "starih rudnika" ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji.

Povodom Dana rudara, koji se obilježava 17. decembra, na dan Svete velikomučenice Varvare, radnici preduzeća "Arcelor Mital Prijedor" darovali su krv u prijedorskoj transfuziologiji. Akcija je održana 2. decembra.

Održana je svečanost povodom 90 godina sindikalnog organizovanja u ovom rudniku, te organizovan planinarski marš Tragom rudarskih topionica.

Rukovodstvo preduzeća tradicionalno je uručilo ručne satove sa posvetom za 85 radnika sa 25 godina staža, specijalna priznanja za četiri radnika koji su ostvarili najbolje rezultate u svakoj od četiri organizacione jedinice, kao i za jednog radnika za rezultate postignute u zaštiti na radu i zaštiti zdravlja.

Organizovana su i takmičenja u malom fudbalu, stonom tenisu, šahu i pikadu. Prijemom i koncertom obilježen je peti rođendan Fondacije "Arcelor Mital Prijedor".

Obilježavanje Dana rudara završava se večeras tradicionalnom rudarskom večeri u hotelu "Prijedor".

Arcelor Mital je vodeća svjetska kompanija kada je riječ o spoju čelika i rudarstva i prisutna je u više od 60 zemalja svijeta. Posjeduje više od 20 rudnika i četvrti je proizvođač željezne rude u svijetu. Posluje u 22 zemlje na četiri kontinenta i pokriva sva ključna industrijska tržišta.


U 2010. godini Arcelor Mital ostvario je prihod od 78 milijardi dolara, a proizveo 90,6 miliona tona čelika, 47 miliona tona željezne rude i sedam miliona tona uglja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.