{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arabija nastavlja ekonomski podržavati jedinstvenu BiH

F
26.4.2011. u 17:05
0
30
Arabija nastavlja ekonomski podržavati jedinstvenu BiH
0
"Ekonomski odnosi između BiH i Saudijske Arabije su poboljšani i u uzlaznoj putanji, a pokazatelj toga je nedavni drugi Sarajevo Business Forum na kojem je razgovarano o nizu pitanja iz domena tih odnosa, te potpisan ugovor o izgradnji kružnog puta oko grada Zenice", kazao je danas ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid M. Al-Thakafi, tokom predavanja koje je održao na tribini Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).
Naslovivši predavanje "Saudijsko-bosanskohercegovački odnosi i perspektive njihovog unapređenja", ambasador Al-Thakafi je govorio o duhovnoj vezi koja povezuje dva naroda još od vremena dolaska islama u BiH, kada započinju i prvi kontakti dviju država.

Rezimirao je političku, društvenu i humanitarnu ulogu Saudijske Arabije tokom posljednjeg rata u BiH i borbe za nezavisnost, a poseban akcent je stavio na bilateralne odnose dviju zemalja od tog perioda do danas.

"Saudijska Arabija prije svega želi da pomogne jedinstvenu BiH. Bilateralni odnosi između dvije države danas su odlični. Također, posjeta ministra finansija Saudijske Arabije na Sarajevo Business Forumu najbolje pokazuje u kojem smjeru želimo da se razvija saradnja", kazao je on.

Izdvojio je posebno da je Saudijska Arabija ekonomski podržala BiH i davanjem povoljnih kredita, realiziranih putem Saudijskog fonda, u obnovi i izgradnji infrastrukturnih i stambenih objekata, kao i opremanju četiri bolnice u BiH.

"Želimo da sarađujemo i na drugim područjima. U pripremi je i potpisivanje ugovora o saradnji dviju država na polju nauke i naučnoistraživačkih djelatnosti", zaključio je ambasador Al-Thakafi.

Prorektor za međunarodnu saradnju na UNSA Samir Arnautović naglasio je da se tribina UNSA organizira kao jedna od aktivnosti ovog univerziteta na kojoj se žele tematizirati različita pitanja važna za društveni život u BiH i njeno pozicioniranje u svijetu.

Današnjem predavanju prisustvovao je i rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, te univerzitetski i djelatnici Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: