biznis
22

Apple zabilježio pad profita i pad prodaje svih uređaja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Apple je u utorak predstavio podatke o prodaji i zaradi za 2016. koji pokazuju da najvrednija kompanija na svijetu bilježi prvi pad godišnje prodaje u 15 godina.

Godišnja prodaja za fiskalnu 2016. godinu koja je okončana 30. septembra iznosi 198 milijardi eura, dok je taj podatak 2015. godine iznosio 215 milijardi eura. Pad prodaje Appleovih proizvoda najviše je povezan s padom prodaje najvažnije ponude – iPhonea, koji predstavlja najveći izvor zarade za kompaniju, piše CNN.

Procentualno, radi se o padu prodaje od oko 8 posto. Profit kompanije je time pao za 14 posto i ove fiskalne godine iznosi 42 milijarde eura. U posljednja tri mjeseca prodaja je pala za 9 posto (43 milijarde eura), što je uzrokovalo pad profita za 19 posto (8,3 milijarde eura) u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Guardian.

Apple je u posljednjem kvartalu prodao 45,5 miliona iPhonea, dok je prošle godine u isto vrijeme zabilježena prodaja 48 miliona jedinica. Riječ je o trećem uzastopnom kvartalu koji bilježi pad prodaje iPhonea i ukupne zarade Applea u odnosu na podatke iz prethodne godine.

Nakon obznanjivanja podataka, dionice Applea su pale za 2,5 posto, prvi put nakon predstavljanja novog iPhonea 7 koji je uzrokovao rast dionica od 10 posto.

Pored toga, Apple procjenjuje da će prodaja u nastupajućem kvartalu skočiti u odnosu na prošlogodišnju koja je donijela 74,8 milijardi dolara ili oko 68 milijardi eura. Inače, Apple tradicionalno bilježi dobre cifre kada je u pitanju period Božića i Nove godine.