{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara

25.5.2018. u 08:26
39
33
Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara
39
Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara
Američki sud je naredio južnokorejskoj kompaniji Samsung da isplati 539 miliona dolara odštete Appleu zbog kopiranja iPhonea.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Odluka porote je najnoviji korak u dugotrajnoj pravnoj borbi između najvećih proizvođača smartphonea na svijetu. Ta bitka je počela 2011. godine kada je Apple naveo da je Samsung prekršio zakon o patentima. Apple je dobio 1,05 milijardi dolara godinu dana kasnije, ali su se rivali nastavili boriti u vezi s konačnim iznosom.

Najnovijom presudom je naređeno da Samsung isplati 533,3 miliona dolara zbog korištenja tri Appleova patenta koji se odnose na dizajn. Ostatak se odnosi na dvije patentirane funkcije.

U saopćenju je Apple naveo da je zadovoljan odlukom porote te da Samsung treba platiti za "kopiranje proizvoda".

Iz Samsunga poručuju da se ova odluka kosti s jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda koja je donesena u korist južnokorejske kompanije, a koja se odnosi na način izračunavanja odštete za patente. Iz Samsunga tvrde da trebaju platiti samo 28 miliona dolara odštete ograničavajući sumu na profit direktno povezan s komponentama ili karakteristikama na koje se patenti odnose.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: