{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara

25.5.2018. u 08:26
39
33
Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara
39
Apple dobio slučaj protiv Samsunga i odštetu od 539 miliona dolara
Američki sud je naredio južnokorejskoj kompaniji Samsung da isplati 539 miliona dolara odštete Appleu zbog kopiranja iPhonea.
Odluka porote je najnoviji korak u dugotrajnoj pravnoj borbi između najvećih proizvođača smartphonea na svijetu. Ta bitka je počela 2011. godine kada je Apple naveo da je Samsung prekršio zakon o patentima. Apple je dobio 1,05 milijardi dolara godinu dana kasnije, ali su se rivali nastavili boriti u vezi s konačnim iznosom.

Najnovijom presudom je naređeno da Samsung isplati 533,3 miliona dolara zbog korištenja tri Appleova patenta koji se odnose na dizajn. Ostatak se odnosi na dvije patentirane funkcije.

U saopćenju je Apple naveo da je zadovoljan odlukom porote te da Samsung treba platiti za "kopiranje proizvoda".

Iz Samsunga poručuju da se ova odluka kosti s jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda koja je donesena u korist južnokorejske kompanije, a koja se odnosi na način izračunavanja odštete za patente. Iz Samsunga tvrde da trebaju platiti samo 28 miliona dolara odštete ograničavajući sumu na profit direktno povezan s komponentama ili karakteristikama na koje se patenti odnose.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: