{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Apoteke Sarajevo u nikad težoj situaciji, nema lijekova a radnici se plaše za plaće

Piše: S. H./Klix.ba
11.3.2016. u 17:00
159
132
Apoteke Sarajevo u nikad težoj situaciji, nema lijekova a radnici se plaše za plaće
159
Apoteke Sarajevo u nikad težoj situaciji, nema lijekova a radnici se plaše za plaće
Kemo Delihasanović, predsjednik Sindikata Javne ustanove Apoteke Sarajevo u razgovoru za Klix.ba istakao je kako ta ustanova u ovom trenutku funkcioniše veoma teško, jer nedostaje značajan broj lijekova sa esencijalne liste, a i plaće radnika su pod upitnikom. Za takvo stanje Sindikat optužuje bivšeg direktora Nedima Hrelju i predsjednika Upravnog odbora Edu Hasanbegovića.
U JU Apoteke Sarajevo trenutno se dešavaju veoma turbulentne promjene. Nakon što je v.d. direktora te ustanove Nedim Hrelja razriješen dužnosti, Upravni odbor Apoteka Sarajevo za v.d. direktoricu postavio je Amiru Mehmedović, koja je nedugo nakon imenovanja podnijela ostavku.

Za danas je zakazana nova sjednica Upravnog odbora, gdje će se izabrati novi direktor Apoteka Sarajevo, ali se o imenima još uvijek ne govori, te nije poznato ko bi mogao biti izabran.

"Ako se ne izabere prava osoba za direktora ove ustanove kriza će se produžiti. Mi već od početka marta imamo problema jer je obustavljena nabavka određenih lijekova. Iako postoji zakon koji jasno kaže da svaka apoteka mora imati svoje mjesečne zalihe lijekova, pogotovo onih sa esencijalne liste, to se ne poštuje. Mi sad bukvalno nemamo osnovnih lijekova, a za sve je odgovoran bivši menadžment i Upravni odbor na čelu sa Edom Hasanbegovićem", kazao je za Klix.ba Delihasanović.

On ističe da Sindikat i radnici neće odustati od svoje borbe, bez obzira ko bude izabran za novog direktora.

"Mi nećemo dozvoliti da nam nametnu kandidata koji neće preuzeti odgovornost da riješi nagomilane probleme. Tražit ćemo i da Upravni odbor podnese ostavku, a nadležna ministrica Zilha Ademaj je obaviještena o svemu. Mi sa ministricom imamo odličnu saradnju i očekujemo njenu pomoć. Ne možemo dozvoliti ovakvu situaciju. Mene su već zvali iz nekoliko apoteka i žalili se kako nemaju uopšte antibiotika, nemaju sredstva da naprave obični puder i slično", naglašava Delihasanović.

Za Sindikat je naročito porazno što iz Upravnog odbora ističu kako je to što nema lijekova poslovna tajna.

Da li će novi menadžment poboljšati stanje u Apotekama Sarajevo ostaje da se vidi, a vrijeme će potvrditi ko je najviše odgovoran zbog politike koja je tu ustanovu dovela u krizu. Podsjećamo, bivši direktor Nedim Hrelja jedan je od direktora javnih ustanova koji je prema podacima Porezne uprave imao izuzetno visoku plaću, i to preko 5.700 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: