Teška situacija
10

Apel mljekara: Povećanjem akciza na gorivo upitan opstanak farmi u TK

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Mljekari s područja Tuzlanskog kantona trenutno se nalaze u izuzetno teškoj situaciji, a povećanje akciza na gorivo za 15 feninga o kojem se trenutno govori dodatno bi im stvorilo teret. Naime, posljedično povećanju akciza došlo bi do snižavanja otkupne cijene mlijeka na 30 feninga.

Neisplaćivanje podsticaja, smanjivanje otkupnih cijena mlijeka te malo novca koji je planiran za podršku samo su neki od problema sa kojima se susreću mljekari iz ovog kantona.

Grupacija mljekara TK ocjenjuje da situacija nikad nije bila teža, a u pitanje je doveden opstanak mnogih farmi, čiji bi vlasnici u narednom periodu mogli staviti i ključ u bravu.

Tiho smanjivanje cijena

Sekretar Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović kaže da je sve prisutniji problem tihog smanjivanja otkupnih cijena mlijeka, o čemu otkupljivači ne obavještavaju poljoprivredne proizvođače.

"Danas smo u takvoj situaciji da je cijena njihovih proizvoda nedovoljna za održavanje proizvodnje koju trenutno imamo. Mnogi ljudi razmišljaju šta sada uraditi sa registrovanog obrta, jer kada kraj mjeseca dolazi morate platiti sve obaveze prema državi, a nemate tolikih prihoda. Poljoprivredni proizvođači sami sebe stavljaju u poziciju da moraju nešto učiniti, a najjednostavniji korak je ugasiti registrovani obrt", kaže Selimović.

U TK se godišnje proizvede 30 miliona litara mlijeka, a trenutna otkupna cijena se kreće od 37 do 50 feninga po litru.

"Uvođenjem novog zakona o povećanju akciza na gorivo za 15 feninga, od otkupljivača mlijeka smo saznali da bi zbog transporta došlo do snižavanja cijene na čak 30 feninga po litru, što je nedopustivo", upozorava Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja mljekara TK, naglasivši da bi ovo dovelo i do zatvaranja brojnih farmi.

S druge strane, neisplaćivanje podsticaja također je problem s kojim se mljekari susreću iz godine u godinu.

Resorna federalna i kantonalna ministarstva novac im daju na kašičicu, zbog čega mljekari svoj biznis ne mogu održavati na način na koji bi to trebalo.

"Registrovani obrti su dužni blagovremeno izmiriti sve svoje obaveze prema državi, a ako to ne ispune bivaju kažnjeni, odnosno nisu više u mogućnosti da primaju bilo kakve premije ili subvencije. Dug prema njima od resornog federalnog ministarstva je toliko narastao da su u ovom proljetnom periodu, kada su najveći troškovi zbog proletne sjetve, bukvalno blokirani", ističe Selimović.

Mljekari u minusu

Poljoprivredni proizvođač Juso Halilović iz Kalesije kaže da se mljekarima nemoguće uklopiti u najavljenu otkupnu cijenu od 30 feninga.

"Mi se jedino možemo uklopiti sa premijom koje nema. Iz 2014., 2015. i 2016. godine nama je djelimično isplaćen novac. Mi smo nadležnima slali molbe da nam se iplati zaostali novac, ali to ide veoma sporo. Danas bi trebali da smo svi u njivama, ali mi moramo da se sastajemo i raspravljamo o stanju u kojem se nalazimo. Mi više ne znamo šta da radimo", naglašava Halilović.

Halilović je upravo jedan od onih koji će, ako se trenutno stanje ne popravi, u narednom periodu, nažalost na svojoj farmi morati staviti ključ u bravu.

"Ja ne mogu više raditi na svoju štetu. Svi smo mi u minusu, a ako se ovako nastavi, bez podsticaja svi ćemo morati zatvoriti svoje farme", upozorava on.

Bolnu tačka registrovanim obrtima predstavlja i način na koji se vrši zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Poljoprivrednici najbolje znaju da u Sprečkom polju ima dosta zemljišta koje se ne koristi, za koje se ne plaća zakup i čiji korisnici više ne spadaju u kategoriju poljoprivrednih porodica, odnosno gazdinstava. Oni ta zemljišta i dalje koriste u vlastite svrhe, odnosno prodaju ratarske proizvode stočarima", naglašava Selimović koji je mišljenja da je neophodo napraviti reviziju kako bi se ovakva vrsta zemljišta u prioritet dala registrovanim obrtima.

O svim ovim problemima danas je govoreno za vrijeme sjednice Grupacije registrovanih obrta u poljoprivredi TK, a zaključci će biti proslijeđeni resornim kantonalnim i federalnim ministarstvima.