Privredna komora KS-a
0

Apel bankarskom sektoru i predstavnicima vlasti

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) danas je apelirala na domaći bankarski sektor da sačuva povjerenje investitora, a na strukture vlasti da hitno usvoje paket mjera za prevazilaženje finansijske situacije.
  • Apeliramo na banke i bankarski sistem da održe povjerenje prema investitorima tako što će osigurati nesmetano praćenje započetih investicija do njihovog završetka. S obzirom na to da je BiH nedovoljno privlačna stranim investitorima, gubitak povjerenja investitora u banke i bankarski sistem može umanjiti dotok direktnih stranih ulaganja u BiH i time usporiti ekonomski razvoj zemlje - kaže se u apelu PKKS.

Komora smatra da banke imaju sigurne instrumente naplate i da s njihove strane ne bi trebalo biti bojazni, niti razloga za usporavanje ili zaustavljanje započetih investicionih projekata kompanija.

Apel je, također, upućen Vijeću ministara BiH i Federalnoj vladi "da ozbiljno analiziraju nastalu situaciju", sa svim reperkusijama koje se mogu očekivati i u kratkoročnom i dugoročnom periodu i da, na tim osnovama, donesu paket mjera koji će osigurati i sigurnu dinamiku razvoja, a posebno zapošljavanja.

Komora ističe da je nedopustivo da se u ovako složenoj ekonomskoj situaciji pažnja više usmjerava na personalna rješenja u pojedinim vladama i ministarstvima, umjesto na rješavanje gorućih problema privrede i građana.

  • Mjere koje se čine u okviru finansijskog sektora su samo šok terapija čiji je cilj da se privremeno zaustavi panika. Dugoročno gledano rješenje je u stvaranju uvjeta za stabilniji privredni razvoj, prije svega, putem dobre makroekonomske politike, izgradnjom ključnih institucija koje će biti sposobne da prate i podstiču poslovanje kompanija u zemlji i inozemstvu, stvaranjem pouzdanog regulatornog okvira i pravovremenim reagiranjem na promjene izazvane novim ekonomskim poretkom i tendencijama na svjetskom tržištu, stoji u apelu PKKS koji je potpisao predsjednik Komore Kemal Grebo.