biznis
0

AOL zatvara poslovnice u Njemačkoj

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki Internet provajder AOL zatvorit će poslovnice u Njemačkoj u okviru širokog svjetskog programa otpuštanja, saopštio je danas portparol kompanije u Hamburgu.

Četiri centra AOL, koja se bavi pružanjem Internet usluga u Njemačkoj - Hamburgu, Dizeldorfu, Frankfurtu i Minhenu, uskoro će biti zatvorena, a 140 radnih mjesta bit će ukinuto, dodao je portparol.

U SAD, kompanija AOL, koja je pionir u globalnoj internet mreži, najavila je u ponedjeljak da je do otpuštanja došlo zato što nije bilo dobrovoljnog napuštanja firme kako bi se smanjili troškovi. 

Grupa, koja se u decembru odvojila od medijskog giganta "Time Warner", najavila je da će za oko trećinu smanjiti broj zaposlenih u svijetu, što je 2.500 radnih mjesta, nadajući se da će potom uslijediti veći broj dobrovoljnih odlazaka. 

"Nismo postigli taj cilj. Imamo još 1.100 zaposlenih koji su izabrali da radije dolaze na posao nego da odu", izjavio je portparol.

Prve otpuštanja registrovana su jučer u SAD, dok u Evropi direkcija počinje proces konsultacija sa predstavnicima zaposlenih. 

AOL je također saopštio da planira zatvoriti kancelarije u Španiji i Švedskoj.
Kompanija je imala oko 19.000 zaposlenih u 2006. godini,  a nakon restrukturacije neće imati više od 4.400.