Tuzla
0

Analiza soka "Eks fruit juice" vršena po valjanim propisima

FENA
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskoga kantona, koji je u sokovima "Eks fruit juice" otkrio nedozvoljene aditive, demantirao je danas izjave tuzlanske tvrtke "For Ex" BiH d.o.o, distributera za BiH kosovskog proizvođača "La berion", da je Zavod izvršio analizu sokova po propisima koji nisu u primjeni.

"Zavod za javno zdravstvo prilikom analize soka 'Eks friute juice' postupio je u skladu s Člankom 13. i 14. pravilnika o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima (Sl. Glasnik BiH br.87/08) i drugim važećim propisima”, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo.

Distributer sokova tvrdi da je analiza koju je radio Zavod nevažeća jer je rađena po odredbama članaka zakona koji nisu u primjeni još od oktobra prošle godine. Distributer također navodi kako su zbog toga uzorke sokova dali na superanalizu.

Sokovi "Eks fruit juice" u potpunosti odgovaraju novom pravilniku, pa nije bilo razloga stavljati ih izvan prometa, tvrdi njihov distributer.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su svi na tržištu zatečeni sokovi povučeni iz prometa te da će, ako superanaliza pokaže postojanost štetnih sastojaka, biti uništeni.