Borba za pretplatnike
6

Analitičari s Wall Streeta: Netflix se može nositi s novim servisom Disney+

M. N.
Netflix ima dominantnu poziciju u streaming ratu i iako će novi servisi možda uzeti dio kolača za sebe, analitičari vjeruju da ova kompanija to može izdržati i da neće izgubiti mnogo svojih pretplatnika.

"Samo pet posto učesnika naše ankete je kazalo da će vjerovatno otkazati uslugu Netflixu zbog Disney+", napisao je analitičar Nat Schindler iz Bank of Americae u pismu za investitore.

Bank of America očekuje da će dionice Netflixa porasti na 426 dolara. Isto tako, očekuje se da će njihov novi najveći rival biti Disney. Njihov servis Disney+ nudi opsežnu biblioteku TV emisija i filmova u rasponu od klasika do najnovijih blockbustera iz franšiza Star Wars i Marvel.

I pored Appleove nedavno pokrenute televizije, Netflix će se uskoro suočiti i s takmičenjem za svoje korisnike od HBO Maxa i Peacocka.

"Predviđamo da ćemo NFLX će izgubiti 10 miliona pretplatnika 2020. godine ukoliko ne ponudi cijenu usluge ispod 13 dolara mjesečno", napisala je analitičarka Laura Martin.

Drugi ipak ne misle tako i vjeruju da do toga neće doći. Analitičari s Wall Streeta smatraju kako će Netflix ostati potreban za većinu potrošača bez obzira na nove servise, ali očekuju da će imati i utjecaj na smanjenje cijena, a poboljšanje sadržaja.

"Naši najnoviji podaci iz ankete pokazuju da NFLX zadržava vodeću ulogu u dnevnoj sobi posebno među mlađim naraštajima. Naše mišljenje je da Disney + nije zamjena za Netflixovu širinu i dubinu sadržaja", rekao je analitičar John Blackledge.