70 puta viša cijena
51

Amerikanci pokušali zaraditi na prodaji sredstava za dezinfekciju, spriječio ih Amazon

DP
Namjera dvojice Amerikanaca je bila naplatiti sedamdeset puta višu cijenu po komadu za dezinfekcijska sredstva, ali im je "biznis" propao.

Braća Matt i Noah Colvin, iz američke savezne države Tennessee, prešli su hiljade kilometara kako bi prikupili što više dezinfekcijskih sredstava u žarištu globalne pandemije virusa Covid-19. Na ovaj poduhvat potrošili su između 10 i 15 hiljada dolara ili između 9 i 13,4 hiljada eura, a sve u cilju da zarade na traženoj robi. Namjera im je bila naplatiti sedamdeset puta višu cijenu po komadu, prenosi LADbible.

Ipak, na kraju ih je spriječio Amazon, na čijoj su platformi blokirani svi računi preko kojih se promoviše roba po "napuhanoj" cijeni. Zbog toga braća Colvin sada ne znaju šta da rade sa silnim sredstvima za dezinfekciju ruku. Oni ne smatraju svoj potez sramotnim, ističući da je riječ o biznisu, a povećanu cijenu pravdaju troškovima isporuke.

"Samo zato što sam ja platio 2 dolara po komadu u prodavnici, to ne znači da mene neće koštati više da vama isporučim dezinfekcijsko sredstvo", prigovara Matt u izjavi za New York Times, dodajući da obavlja građansku dužnost time što želi podijeliti svoje zalihe s drugima, ali da to, ipak, ima neku cijenu.

Braća Colvin ipak nisu uspjela puno profitirati na prodaji 17.700 sredstava za dezinfekciju ruku. Nakon oštrih kritika na internetu zbog njihovog ponašanja i pokušaja da se okoriste usred zdravstvene krize, donijeli su odluku donirati ono što im je od zaliha preostalo.