Pregled praznične potrošnje
0

Amerikanci će potrošiti 1.145 dolara na poklone

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Očekuje se da će za ove blagdane prosječni Amerikanac potrošiti 1.145 dolara na poklone, ukrase za dom i odjeću. Nakon prošlogodišnje, rekordno loše sezone, ove se godine očekuje postepeni povratak Amerikanaca svojim potrošačkim navikama, ističe se u Godišnjem pregledu praznične potrošnje kojeg konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte objavljuje već 24. godinu.

Potrošači u Sjedinjenim Američkim Državama sve više vjeruju u skori oporavak svoje ekonomije, te ih 51 posto očekuje da će na poklone potrošiti istu ili veću svotu novca nego prošle godine. Jedino područje u kome je zabilježen negativan trend je briga oko sigurnosti radnog mjesta. Naime, čak 35 posto Amerikanaca planira smanjiti potrošnju za blagdane upravo zbog straha da bi mogli pretrpjeti otkaz ili smanjenje plate.

Prvi izbor za kupovinu darova i ove će sezone biti diskontne trgovine, nakon čega slijedi online kupovina. Očekuje se da će 42 posto Amerikanaca blagdanske poklone kupovati upravo preko Interneta. Tako je online kupovina postala ozbiljan konkurent tradicionalnim robnim kućama, za koje se predviđa dalje smanjivanje broja kupaca. Manje od jedne četvrtine Amerikanaca posjetit će robne kuće radi svoje blagdanske kupnje. Raste i utjecaj društvenih mreža na Internetu. Potrošači ih prvenstveno koriste radi pronalaženja rasprodaja i boljih ponuda, preporuka drugih kupaca, te kako bi saznali što na dar žele njihovi prijatelji i rođaci.

Rezultati istraživanja pokazuju da zbog ozračja finansijske nesigurnosti Amerikanci kupuju ne samo manje, nego i promišljenije. Međutim, brojke vezane uz visinu praznične potrošnje i broj kupljenih poklona pokazuju da se radi o malim odstupanjima od dosadašnjih potrošačkih navika, te da neće biti dugoročnijih posljedica po sektor maloprodaje.