Trump prijeti još više
18

Amerika povećala carine za kineske proizvode na 200 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države udvostručile su carinu na kineske proizvode i sada iznose 200 milijardi dolara. Kina je izrazila veliko žaljenje zbog ove odluke i poručila kako će poduzeti potrebne kontramjere.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su visoki zvaničnici ovih zemalja pokušali postići trgovinski dogovor u Washingtonu. U posljednje vrijeme sve je izgledalo kao da SAD i Kina "zakopavaju ratne sjekire", ali očito da je realnost drugačija.

Kineski ministar trgovine potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države uvele nove tarife na zvaničnoj stranici. Tarife se odnose na torbice, ribu, odjeću i obuću.

"Nadao sam se da će SAD i Kina raditi zajedno na rješavanju postojećih problema kroz saradnju i konsultacije", rekao je ministar.

Kineske berze zabilježile su male promjene nakon što je rok prošao. Hang Seng indeks razmjene je porastao za 0,6 posto, a Shangai Comosite za 1,5 posto.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a utjecao je i na globalnu privredu u prošloj godini te je bilo dosta neizvjesnosti za poslovanje određenih kompanija, ali i za potrošače. Situacija bi se mogla pogoršati jer je američki predsjednik Donald Trump kazao kako će tarife iznositi 325 milijardi dolara.

Istakao je u četvrtak kako je dobio "lijepo pismo" od kineskog kolege Xija Jinpinga te da će se čuti telefonom. Pregovori se vode od decembra.