Ruski analitičar
0

"Amerika će se raspasti, dolar nije osiguran"

FENA
Vodeći ruski politički analitičar Igor Panarin ustvrdio je u razgovoru za ugledni ruski dnevnik Izvestija da je ekonomska kriza koja se proširila iz Sjedinjenih Država samo dodatno potvrdila njegovo dugogodišnje mišljenje o predstojećem raspadu SAD-a.

"Dolar nije osiguran ničim. Američki vanjski dug narastao je kao lavina, iako ga u ranim 80-ima uopće nije bilo. Do 1998., kada sam prvi put predvidio raspad SAD-a, bio je veći od dva triliona dolara. Danas je veći od 11 triliona. Radi se o piramidi koja se mora urušiti", smatra prof. Panarin.

Panarin je svoja predviđanja o raspadu SAD-a prvi put iznio prije 10 godina na jednoj konferenciji u Australiji, u vrijeme kada se američka ekonomija činila zdravom i snažnom.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati urušavanje američke ekonomije, Panarin odgovara: "Već se počela urušavati. Zbog finansijske krize tri od pet najvećih i najstarijih banaka na Wall Streetu prestale su postojati, a dvije preostale su na rubu preživljavanja. Njihovi gubici najveći su u povijesti. A sada nam predstoji promjena u regulatornom sustavu finansija na razini cijelog svijeta – Amerika više neće biti glavni svjetski finansijski regulator."

Na pitanje zbog čega očekuje da će se SAD doslovce raspasti na nekoliko teritorijalnih dijelova ruski analitičar kaže: "Postoji cijeli niz razloga. Kao prvo, finansijski problemi u SAD-u samo će se pogoršati, prenio je Business.hr.

„Milioni građana već su izgubili svoju ušteđevinu. Cijene i nezaposlenost su u porastu. General Motors i Ford su na rubu kolapsa, a to znači da će cijeli gradovi ostati bez posla. Guverneri već sada insistiraju na novcu iz federalnih izvora. Nezadovoljstvo raste, a ovog trenutka ga zadržavaju samo rezultati izbora i vjera da je Obama svojevrsni čudotvorac. No, do proljeća će postati jasno da čuda ne postoje", smatra Panarin.

Panarin predviđa da će se SAD raspasti u šest dijelova – pacifičku obalu sa svojom rastućom populacijom Kineza, jug SAD-a s Hispanoamerikancima, Teksas u kojem su pokreti za nezavisnost već aktivni, atlantska obala sa svojim specifičnim i odvojenim mentalitetom, skupinu od pet siromašnih država s velikom populacijom Indijanaca te sjeverne države u kojima je snažan utjecaj Kanade.