U naredne tri godine
2

Američki proizvođač računara HP najavio od 7.000 do 9.000 otkaza

E.S.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki proizvođač računara HP Inc. najavio je veliko restrukturiranje, tačnije od 7.000 do 9.000 otkaza u naredne tri godine. Ova odluka je dio niza poteza za transformaciju računalnog giganta u elektroenergetsku centralu softvera i usluga.

"Ovo je jedna od najtežih odluka koje smo morali donijeti, ali je apsolutno neophodna za HP-ovu budućnost", rekao je Enrique Lores, budući glavni izvršni direktor kompanije.

"Poduzimamo hrabre i odlučne korake dok krećemo u naše naredno poglavlje", kazao je Lores.

Kombinacijom otkaza i dobrovoljnih odlazaka u prijevremenu penziju, američki proizvođač računara se rješava hiljada uposlenika.

Američki proizvođač računara je objavio da će smanjiti broj zaposlenih do 16 posto. U saopćenju navode da planiraju ukinuti od 7.000 do 9.000 radnih mjesta kombinacijom otkaza i dobrovoljnih odlazaka u prijevremenu penziju.

Hewlett-Packard je do 31. oktobra imao 55.000 uposlenih širom svijeta.

Iz HP-a navode kako kroz restrukturiranje očekuju ukupan trošak od oko jedne milijarde američkih dolara, od čega će 100 miliona biti ostvareno do izvještaja o poslovanju u četvrtom kvartalu.

Kompanja očekuje priliv kapitala od najmanje tri miliona dolara u fiskalnoj 2020. godini te povrat najmanje 75 posto dioničara kroz 10-postotno kvartalno povišenje dividende i otkupa dionica. Vrijednost dionica HP-a ove godine pala je za 10 posto.