Buffettova desna ruka
430

Američki milijarder Charles Munger preminuo u 99. godini

B. R.
Charles Munger (Foto: Shutterstock)
Charles Munger (Foto: Shutterstock)
Američki milijarder Charles Munger jučer je preminuo u 99. godini. Kao potpredsjednik investicijske kompanije Berkshire Hathaway bio je desna ruka milijardera Warrena Buffetta.
Iz spomenute kompanije su saopćili da je preminuo u "miru" u kalifornijskoj bolnici, ali nisu istakli tačan uzrok smrti. Munger, čiji je nadimak bio Charlie, rođen je 1. januara 1924. u Omahi, američka savezna država Nebraska.

Nakon što je 1943., u 19. godini života, napustio Univerzitet Michigan, služio je u američkoj vojsci. Poslije Drugog svjetskog rata, pohađao je Pravni fakultet na Harvardu, na kojem je 1948. diplomirao s najvišim ocjenama. Preselio se na jug Kalifornije gdje se bavio pravom u oblasti nekretnina.

Munger je Buffetta upoznao 1959. na večeri, kada je došao u Omahu na sahranu svog oca. Njih dvojica su vrlo brzo sklopili prijateljstvo. Buffett je prije dvije godine za CNBC izjavio da je nakon prvog susreta s Mungerom znao da nikada više neće "pronaći takvog tipa".

Munger se kompaniji Berkshire Hathaway pridružio 1978. kao potpredsjednik kompanije. Tokom većeg dijela karijere bio je poznat kao Buffettova desna ruka, neko ko je sklon savjetovati ga o ekonomiji. Buffett je inače predsjednik Berkshire Hathawaya, prenosi CNN.