biznis
0

Američki dolar bilježi novi pad vrijednosti u odnosu na euro

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kurs američkog dolara potonuo je protekle sedmice na deviznim tržištima na novu rekordno nisku vrijednost prema euru nakon što je jedan kineski dužnosnik naznačio da bi Kina mogla smanjiti udio američke valute u svojim deviznim rezervama.

Euro je nakratko dosegnuo i rekordnih 1,4704 dolara.

Do kraja sedmice blago je oslabio, zaključivši sedmicu na 1,4669 dolara, no i dalje je 1,2 posto na dobitku u odnosu na sedmicu ranije.

Američka je valuta kliznula i na najnižu razinu prema britanskoj funti u proteklih 26 godina pa se funtom trgovalo i po 2,11 dolara.

Kraj sedmice dočekala je na 2,0906 dolara, 0,06 posto viša nego u sedmici ranije.

Dolar je oslabio i prema jenu za 3,6 posto na 110,73 jena. švicarski franak ojačao je 2,7 posto, na 1,123 franaka za dolar.

Dolar se našao pod snažnim pritiskom nakon to je potpredsjednik kineskog Nacionalnog narodnog kongresa Cheng Siwei izjavio da bi Kina trebala razmotriti mogućnost preusmjeravanja svojih deviznih rezervi prema "jakim" valutama poput eura.

Siwei je ipak zanijekao da je time želio reći da bi Kina trebala kupovati više eura.

"Iako je u prvom redu zbunjujuća i izrekao ju je niže rangirani dužnosnik, ta je izjava potaknula rasprodaju dolara na tržištima", tumače analitičari BNP Paribasa.

U bilješci klijentima švicarska banka UBS istaknula je da je američki dolar pod pritiskom visokih cijena roba, snažnog priljeva kapitala na tržižtima u razvoju i nastavljenog procesa diversifikacije deviznih rezervi u svijetu te se očekuje nastavak trenda slabljenja zelene novčanice.

Na američkom je tržištu barel nafte iznad 95 dolara, a zlato se prodaje po najvišoj cijeni u proteklih 28 godina.

Euro je pak proteklih mjeseci opetovano bilježio nove rekorde u odnosu na dolar.

Njegov najnoviji skok potaknule su obnovljene bojazni ulagača da e sve učestaliji problemi na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova uzrokovati velike gubitke u bankovnom sektoru u cijelome svijetu.

Time su porasli izgledi da će središnja američka banka već u decembru ponovno sniziti ključne kamatne stope s važeće razine od 4,5 posto kako bi poduprla povjerenje ulagača.

"Raspoloženje prema dolaru vrlo je loše. Što se tiče odnosa eura prema dolaru, nema novih vijesti, prodaja dolara se razbuktala i vjerojatno će se nastaviti", tumači Adarsh Sinha iz Barclays Capitala.

U međuvremenu, Evropska središnja banka (ECB) na svojem je zasjedanju u četvrtak odlučila ključnu kamatnu stopu ostaviti na postojeih 4,0 posto.

Isto je učinila i britanska središnja banka (BoE), zadržati ju na 5,75 posto, izvijestile su banke u odvojenim izvještajima.

Britanska središnja banka kamatne stope nije mijenjala od jula, kada ih je podigla na sadašnju razinu, to je bilo njihovo peto povećanje u godini dana.

Mnogi ekonomisti procjenjuju da će banka do sredine 2008. u dva navrata sniziti kamatne stope, nakon čega bi one trebale iznositi 5,25 posto.

Od ostalih zbivanja na deviznim tržištima ističu se još i valute država bogatih prirodnim resursima, poput Kanade i Australije, koje su bilježile najveće dobitke od aktualnog uzleta cijena roba na tržištu, u okviru kojeg je cijena zlata dosegla najvišu razinu u proteklih 28 godina a cijena sirove nafte na američkom tržištu rekordnih 98,62 dolara za barel.

Australski dolar tako je ojačao prema američkom imenjaku na najvišu razinu u protekla 23 godine te stoji 0,9389 američkih dolara.

Kanadski dolar postiže najviši tečaj prema američkom u razdoblju od kraja 19. stoljeća pa se američkim dolarom trguje po 90,83 kanadska centa.