{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američke zalihe rastu, OPEC najavljuje veću proizvodnju

F
25.1.2011. u 14:33
0
0
Američke zalihe rastu, OPEC najavljuje veću proizvodnju
0
Američke zalihe rastu, OPEC najavljuje veću proizvodnju
Svjetska potražnja mogla bi se povećati za dva posto
Sirovom naftom danas se na međunarodnim tržištima trgovalo blizu najnižih razina u zadnjih osam sedmica nakon što su se pojavile špekulacije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte mogla povećati proizvodnju, a najnoviji izvještaji pokazati kako američke zalihe rastu.
Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi jučer je izjavio da bi neke članice OPEC-a mogle reagirati, odnosno povećati proizvodnju ako se nastavi rast cijena nafte kako bi dovele u ravnotežu ponudu i potražnju. Al-Naimi je istaknuo da bi se svjetska potražnja u ovoj godini mogla povećati za 1,8 miliona barela po danu ili dva posto.

"To je vrlo dobra vijest. OPEC je napokon reagirao, a to će cijene zadržati na sadašnjim razinama ili ih lagano spustiti", kazao je za Bloomberg Francisco Blanch, analitičar Merrill Lyncha. "Ipak, u dužem periodu moguće je očekivati rast jer će potražnja ostati snažna", dodao je Blanch.

Tržište se našlo i pod pritiskom prognoza analitičara koji očekuju da će sutrašnji službeni izvještaj američke vlade pokazati rast naftnih zaliha u najjačem svjetskom gospodarstvu drugu sedmicu zaredom.

Barel sirove nafte za isporuke u martu pojeftinio je na berzi u New Yorku za 49 centi ili 0,6 posto na 87,38 dolara, dok je na Londonskoj berzi cijena pala za 15 centi na 96,46 dolara.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: